Noor teenistuskoer Jack päästis metsa eksinud eaka mehe

Toomas Herm
, ajakirjanik
Copy
Koerajuht Tarmo Nukka koos käpa valgeks saanud hoolealuse Jackiga.
Koerajuht Tarmo Nukka koos käpa valgeks saanud hoolealuse Jackiga. Foto: Reelika Riimand

Kolmapäeval käivitas politsei otsingud, et leida Ida-Virumaal Alutaguse vallas metsa seenele läinud ja ära eksinud 76-aastane mees. Mehe leidis ja aitas metsast välja Rakveres elav noor teenistuskoer Jack.

Teate kadunud mehest sai häirekeskus kolmapäeva lõuna ajal kella 11.30 paiku. Eakas mees oli koos naise ja tütrega hommikul kella 7 ajal metsa seenele läinud, kuid hiljem kaotasid lähedased ta silmist. Mõne tunni pärast said nad mehelt kõne, et ta ei suuda leida tagasiteed. Selle peale kutsusid lähedased abi. 

"Saades teate eksinud eaka mehe kohta, kelle tervis võib olla ka ohus, käivitati kohe otsingud," rääkis Ida prefektuuri koertegrupi juht Tõnu Kohver. "Koerapatrull tegi kindlaks otsinguala ning kaasas otsingule ka Vasknarva kordoni droonimeeskonna." Esimesena läksid metsa eksinut otsima teenistuskoer Jack ja koerajuht Tarmo Nukka. "Noor teenistuskoer Jack võttis metsas kiiresti jälje üles ning juhatas koerajuhi neli kilomeetrit läbi metsa eksinud meheni. Mehega oli kõik korras, ta ei vajanud arstiabi ning anti üle lähedastele."

Belgia lambakoer Jack on Ida prefektuuri operatiivkeskuse koertegrupi üks noorimaid teenistuskoeri, kes saabus Eestisse Tarmo Nukka hoole alla eelmise aasta juulis. "Jackil on veel palju õppida, kuid tubli algus on juba tehtud ja esimene inimelugi päästetud," ütles Kohver.

PPA teenistuskoerad on abiks metsa eksinud seeneliste ja kadunud inimeste leidmisel, samuti kodust lahkunud inimeste asukoha tuvastamisel ja nende elu päästmisel. Praegu kuulub meeskonda üle 80 teenistuskoera, kelle seas on kõige rohkem saksa ja belgia lambakoeri, lisaks inglise springelspanjelid, siledakarvaline retriiver, labradori retriiver ja vene jahispanjel. Enamiku PPA teenistuskoertest moodustavad patrull- ja jäljekoerad, lisaks on välja õpetatud narko-, relva- ja rahasuunitlusega teenistuskoeri.

Metsa minnes

Teavitage alati lähedasi või naabreid, kuhu plaanite minna ja millal tagasi tulete.

Kui lähedastel on ligipääs teie elukohale, jätke koju nähtavasse kohta ka teade, kuhu täpselt ja millal läksite.

Riietuge vastavalt ilmastikule ning kandke võimalikult erksavärvilisi riideid.

Kandke alati peakatet, pikki pükse ja pikkade varrukatega pluusi. Need kaitsevad nii putukahammustuste, päikese kui ka kriimustuste eest.

Võtke kaasa laetud akuga mobiiltelefon ning pange see suletavasse taskusse või nööriga kaela, kust see kaduma ei lähe.

Võtke kaasa pisut söögi- ja joogipoolist (näiteks vett, komme, küpsiseid).

Kui kasutate ravimeid, võtke kaasa ravimid.

Eksides

Abi saate kutsuda hädaabinumbril 112. Eksinuna vältige kõnesid kõrvalistele numbritele ning säästke telefoniakut suhtluseks politseiga.

Kui olete väsinud või ei tunne ennast hästi, ärge liikuge metsas pikemalt ringi. Istuge lagedamale alale, siis on ka otsijatel teid kergem leida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles