Juhtkiri: president poliitika tõmbetuultes

Virumaa Teataja
Copy
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Meelis Meilbaum

Kas riigikogu tuleb oma tööga toime või mitte? Üks kriteerium selle hindamiseks on see, kas president saab valitud või mitte. Eile kukkus parlament eksamil läbi. Tänane korduseksam näitab, kas venitab rahuldava hinde peale. Riigikogu erakorraline istungjärk jätkub täna kell 12 istungisaalis. Presidendikandidaatide registreerimiseks esitamine toimub riigi valimiskomisjonis ajavahemikul kella 8–10.

Koolipoistel on teada-tuntud nipp, et kui ei oska, tuleb kasutada abivahendeid. Alar Karis esimeses hääletusvoorus läbi ei läinud. Nüüd on parlamendil mitu võimalust. Esiteks moosida opositsiooni ja riskida Karisega erakorralisel istungjärgul ehk järeleksamil. Teine võimalus on tuua mängu ametist lahkuv riigipea ehk Kersti Kaljulaid. On ta juba korra parlamendi toetuse saanud. Ehk saab veel. Ja mis peamine – parlamendis.

Muidugi mõista ajab tõik, et presidenti valiti üheainsa kandidaadiga, naerma ja paljud ei saa sellest aru. Muu maailm ilmselt saab veel vähem. Juba sõna tähenduse järgi ei ole võimalik sellist aktsiooni iseenesest valimiseks nimetada, sest valima peaks ikkagi kellegi või millegi vahel. Neile, kes soovivad võimalust president otsevalimiste teel leida, valmistab seesugune komejant loomulikult rõõmu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles