Kuidas hoiduda infolekkest ja mida teha, kui postitust on väärkasutatud või loata avalikustatud

, suvereporter
Copy
Johandra-Lisett Iljušin on noor sisulooja, kelle tegemisi jälgib internetis ligi seitse tuhat silmapaari.
Johandra-Lisett Iljušin on noor sisulooja, kelle tegemisi jälgib internetis ligi seitse tuhat silmapaari. Foto: Sten Semjonov

Sotsiaalmeedias olevat infot tuleb kasutada vastutustundlikult ning iga kasutaja peab arvestama, et tema postitatud avalik sisu on kõigile nähtav ja jagatav. Kusjuures ka avalikus sotsiaalmeedia grupis jagatud info on avalik.

Juhul kui postitaja arvates on tema jagatud infot väärkasutatud, tuleb pöörduda esmalt selle poole, kes seda tegi. Kui seda infot on jagatud grupis, siis ka grupi haldajate (administraatorite ja moderaatorite) poole. Kui need sammud ei aita ning info levitamine kahjustab isiku õigusi, on tal võimalus pöörduda kohtusse.

Info väärkasutajat üldjuhul vangi ei panda. “Reeglina on tegemist tsiviilasjaga, mistõttu võidakse mõista välja kahjutasu vastavale tsiviilhagi summale, millele võivad lisanduda kohtukulud,” selgitas veebikonstaabel Andero Sepp. Tema sõnul on raske öelda, kas ja kuidas mõjutab karistust asjaolu, et väärkasutatud avaliku info levitaja on jäetud anonüümseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles