Kuidas kasutada ära meie õppimise potentsiaali ja luua uusi harjumusi?

, TLÜ professor ja spordibiloog
Copy
Spordibioloog Kristjan Port.
Spordibioloog Kristjan Port. Foto: Tairo Lutter

Meie kehadesse on programmeeritud mitmesuguseid harjumusi, millest osa on meile kasulikud, kuid osa ei aita elukvaliteedi parandamisele kuidagi kaasa. Rohkem kui aasta aega pandeemia rütmis elatud igapäevaelu on piirangute tõttu märgatavalt muutnud inimeste seniseid harjumusi – olgu tegemist poodlemise, sportimise või oma tervise jälgimisega.

Harjumuse juurutamisel on olulisim see, et harjumust praktiseeritaks regulaarselt ja et harjumuse tulemus teeks meele heaks. Kui raskusele või ebameeldivale pingutusele järgneb hea tunne, siis peaks see üldjuhul olema piisav motivaator.

Oluliseks uue tegevuse alustamise takistuseks on uudsus, kogemuse puudumine ja nendega seotud hirmud. Näiteks pandeemia ajal tekkis ebatavaline sundolukord ja samas võimalus koos toetavate tehnoloogiliste abivahenditega enda seniseid harjumusi muutma hakata. Avastati lihtsaid ja kergelt tehtavaid tegevusi, sest traditsioonilised ning suuremat enese kokkuvõtmist nõudvad spordiklubidega liitumist eeldavad teenused olid samuti kättesaamatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles