Vaade: vallavanem muuseumisse! (1)

Toomas Herm
, ajakirjanik
Copy
Toomas Herm.
Toomas Herm. Foto: Virumaa Teataja

Läinud nädalal lahvatas Vinni vallas skandaal: kohtueelseks menetluseks võeti kaheks kuuks vahi alla valla jurist Kersti Vilbo. Vahetult enne kohalikke valimisi. Iga kogenud kriminaalpolitseinik võib kinnitada, et kokkusattumused juhtuvad vaid mängufilmides. Ei imestaks, kui siingi oleks mängus opositsiooni käsi. Nagu vallas võimul olev keskerakond ei ava laste mänguväljakuid mitte suve alguses, vaid lõpus. Nii juhtus tänavu ja ka eelmiste valimiste eel 2017. aastal.

Vallavalitsuse töö eest vastutab vallavanem ja poliitiliselt korrektne oleks pärast kõrge ametniku vahistamist tagasi astuda. Nagu riigi tasandil võtavad poliitilise vastutuse ministrid.

Aga need, kes tagasi astuda ei taha, viitavad esmalt süütuse presumptsioonile. See tähendab lühidalt öeldes seda, et inimene on süüdi alles pärast jõustunud süüdimõistvat kohtuotsust. Teisalt jälle ei võeta vahi alla niisama. Levinumad põhjused on, et inimene võib vabaduses viibides panna toime uusi kuritegusid, võib mõjutada uurimist või sellest üldse kõrvale hoida. Ka on Viru ringkonnaprokuratuuri juhtivprokurör Gardi Anderson öelnud usutluses Virumaa Teatajale, et prokuratuur süütute inimeste vastu huvi ei tunne. Vallavanema tagasi astumise kasuks räägib veel asjaolu, et menetlused võivad kesta aastaid. Seepärast astutaksegi demokraatlikes maades tagasi kohe, juba kahtluse tekkimisel.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles