Koroonatõendite kontroll lihtsustub

BNS
Copy
COVID-i tõend mobiiltelefonis.
COVID-i tõend mobiiltelefonis. Foto: Eero Vabamägi

Alates eilsest võimaldab Euroopa Liidus (EL) välja töötatud koroonatõendite kontrolli uus tehniline lahendus detailselt kontrollida ka Eestis kehtivate nõuete täitmist ning tänu uuendusele muutub tõendite kontrollimine ettevõtjatele ja ürituste korraldajatele mugavamaks.

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaministri Andres Suti sõnul on COVID-i tõendi peamine roll hoida nakatumisnäitajate tõusule vaatamata ühiskonda ja majandust avatuna ning vähendada nakatumise tõenäosust.

Tervise ja heaolu infosüsteemide keskuse direktori Katrin Reinholdi sõnul muutub EL-i COVID-i tõendite kontrollimine lihtsamaks ja kiiremaks, sest kui varem näitas QR-kood vaid tõendi ehtsust, siis uus tehniline lahendus võimaldab Eestis kehtivaid nõudeid detailselt kontrollida. Ta lisas, et kindlasti tuleb kontrollimiseks kasutada veebirakendust kontroll.digilugu.ee, mitte tavalist QR-koodi lugejat.

Kui enne kuvati kontrollijale kaht tulemust vastavalt sellele, kas tõend on ehtne või mitte ehk roheline või punane, siis peale Eesti reeglite lisamist kuvatakse kontrollijale kolme värvi: roheline ehk tõend kehtib, oranž ehk tõendil olev info ei vasta Eestis kehtivatele vaktsineerimis- või läbipõdemistingimustele ja punane ehk tehniline viga, tõend ei kehti.

Uuenenud kontrollirakendus näitab, kas vaktsineerimiskuur on lõpetatud; viimasest vaktsineerimisest on möödas vähemalt 14 päeva, Pfizer/BioNTechi vaktsiini Comirnaty puhul seitse päeva; viimasest vaktsineerimisest on möödas kuni üks aasta; negatiivse tulemusega PCR-testi proov on võetud viimase 72 tunni sees; negatiivse tulemusega kiirtesti proov on võetud viimase 48 tunni sees ja teisi testiga seotud parameetreid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles