Muusika, kõnelused ja vaikimine ilmutasid end hingestatud tantsukeeles

Copy

Arvo Pärdi 86. sünnipäeva õhtul helilooja lapsepõlvelinnas Rakveres lavale jõudnud ainulaadne tantsulavastus "Collage sur P-Ä-R-T" tõlgendas helilooja teoseid tantsukeeles. Helilooja saab kingituseks lavastuse video.

Võimlana kasutuses olevasse Rakvere Pauluse kirikusse – tulevasse Arvo Pärdi kontserdimajja – selleks õhtuks ehitatud saalis nautis arvukas publik Dmitri Harchenko tantsulavastust  "Collage sur P-Ä-R-T".

Tantsulavastuses, mille pealkiri oli tuletatud Arvo Pärdi teosest "Collage sur B-A-C-H", liitis lavastaja Dmitri Harchenko eesti koreograafide nägemuse Pärdi muusikast. Vanim tantsitud teostest oli Raskolnikovi monoloog Mai Murdmaa balletist "Kuritöö ja karistus" aastast 1991 rahvusballeti tunnustatud tähe Sergei Upkini võimsas esituses, uusimad kandsid tänavust aastanumbrit. 

Koreograafide Renee Nõmmiku ja Dmitri Harchenko uudisteosed valmisid just selle lavastuse tarvis. Tantsuteatri Fine5 ettekandes jõudis vaatajate ette Renee Nõmmiku loodud "Vaikus on tarkus", mis tõlgendas tantsukeeles Arvo Pärdi loengut Tartu ülikoolis aastal 2014. Dmitri Harchenko uues teoses "Unelaul", mis loodud laulule "Kuss-kuss, kallike", tantsisid muusika nähtavaks Rakvere Kaurikooli balletistuudio õpilased ning "Credo" katkendil põhineva "Lux im lux II" esitasid sel aastal Tallinna balletikooli lõpetanud Selma Strandberg ja vanemuislane Yuta Irikura.

Hinge minevas ja vaatajaid sügavalt puudutanud lavastuses ilmutasid end tantsukeeles nii Arvo Pärdi "Fratres", "Silouans Song", "Spiegel im Spiegel", "Mozart-Adagio", "De profundis" kui ka pausid ja maestro mõtisklused.

Rakvere balletielu eestvedaja ja Arvo Pärdile pühendatud tantsulavastuse ellukutsuja Anne Nõgu ütles, et kui luuletaja George Byron kirjutas kunagi, et muusika on kõigist ilu tütreist pühim ja nõiduslikem kunst, lisas Arvo Pärt muusikale veel vaikuse. "Kokku on saanud vaikuse muusika ehk muusika läbi vaikuse. Arvo Pärt täidab need vaikusehetked jumaliku hingusega. Me kuulame tema muusikat ja ei julge kohati hingatagi, nii jumalik on see," kõneles Nõgu. 

Balletihinge sõnul oli Rakvere aukodanikule pühendatud tantsuetenduse loomine Pauluse kirikus sümboolne. "Just siia soovitas ka Arvo rajada muusikakiriku. Ja see tuleb. Tänu Arvo mõttejõule ja meie kõigi ühisele tegutsemisele. Vaid veidi kannatust veel," lisas Anne Nõgu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles