Sügis toob galeriisse alasti tõe

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Rakvere Galerii valmistub sügisnäituseks.
Rakvere Galerii valmistub sügisnäituseks. Foto: Rakvere Galerii

Virumaa kunstnike sügisnäitusele oodatakse kunstnike loomingulist väljendust teemal "alasti TÕDE". Näituseks valmistujad saavad Rakvere Galeriis kahel laupäeval akti joonistada.

Rakvere Galerii kuraatori Riho Hüti sõnul on sügisnäitus üks kolmest Rakvere Galerii maakondlikust aastanäitusest, mis oma sotsiaalsete teemadega tõstatab olulisi probleeme. "Kui meenutada, siis meil on olnud teemad "Mis on õige, mis vale", "Oo, sport!", "Pagulased", "Prügi", "Kunst kunsti pärast", "7 värvi", "Ei saa mitte vaiki olla", "Kliimamuutus"," nimetas Hütt.

Sügisnäitus "alasti TÕDE" astub samasse ritta ja osutab ühiskonnas toimuvale, muutustele, pidevale tõe otsimisele, ka valetamisele ja vassimisele. Rakvere Galerii tahab tõeni jõudmiseks kiskuda inimese alasti. Riho Hütt: "Alasti keha kujutavas kunstis on tõe kehastus. Alasti keha sümboliseerib tõde. Looduse kõige kaunim kunstiteos on alasti inimese keha." 

Inimkeha täiuslik vorm ja ilu on andnud ainet antiikkunstnikele, renessansiaja meistritele ja paljudele teistele loojatele läbi ajaloo. "Seekord inspireerib see meie kunstnikke," märkis Hütt.

Kuraator kõneles, et sügisnäitusel "alasti TÕDE" on ka laiem haare ehk mütoloogiline mõõde: muinasjutus "Keisri uued rõivad" oli valitseja alasti, kuid pööbel ei tahtnud ega julgenud seda näha. "Sügisnäitusega uurime, kas äkki ka meie valla-, linna-, riigi-, partei- või muud juhid, kes end o m a tõega varjata püüavad, pole alasti. Kutsume maakonna kunstnikke üles kriitiliselt vaatama, reageerima närvis ja värvis," innustas Riho Hütt olema julge ja avarapilguline.

Sügisnäituse eel saavad kunstnikud kahel laupäeval – 18. ja 25. septembril kell 11 – tulla Rakvere Galeriisse akti joonistama. Näitus "alasti TÕDE" avatakse galeriis teisipäeval, 12. oktoobril kell 17.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles