Kolm kunstitari ja "Marie Antoinette LÕHN" Esnas

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Eveli Variku, Kristi Leppiku ja Margit Randmäe näitus on tagasivaateline õhkamine kauni elu ja kaunite maitsete poole.
Eveli Variku, Kristi Leppiku ja Margit Randmäe näitus on tagasivaateline õhkamine kauni elu ja kaunite maitsete poole. Foto: Eveli Varik

Eveli Varik, Kristi Leppik ja Margit Randmäe avavad laupäeval Esna galeriis näituse "Marie Antoinette LÕHN". Eksponeeritud on tekstiil, foto, keraamika ja klaas.

Kunstnikekolmiku hinnangul on "Marie Antoinette LÕHN" väikeste kaunite, kandvate emotsioonide näitus. Väljapanek avatakse vestluse, pikniku ja jalutuskäiguga.

"Vana Euroopa on kadumas. Krabiseb nagu vana siidipaber, millesse pakitud kaunid kindad. Mälestus – mis su enese silmade all tolmuks pudeneb. Tundub, et füüsiline ja vaimne laostumine on nii ilmne ja saanud alguse minnalaskmisest juba Marie Antoinette'i aegadel. Nüüdseks on järele jäänud vaid luksusliku elulaadi lõhn. Ükski täiuslik ese pole see, mis oli siis. Enamasti on jäänud vaid kassikuld ja maitsetus – millegi meeletult kauni järeleaimamine. Pole enam tõelisi meistreid, kes õppisid oma kätega looma ja andsid järgmistele põlvedele oma teadmised edasi. Pole aega luua kandvaid teoseid, peeneid detaile, täiuslikke stiilipuhtaid interjööre. Pole võimalik oodata hetkegi, sest igal pool kummitab tempo. Kui tihti me ütleme, et aega pole. Pole aega – naudinguteks, puhkuseks, armsateks tegemisteks. Käsitöö ja kitš muutuvad kunstiks, selle viimasega saab kõik välja vabandada. Kõik on korraga moes, matkides midagi kauget ja ähmast, sobitudes meie segase muutliku ajaga. Arvutid, masinad, robotid tungivad peale. Elu on suures muutumises, rahvused ja kultuurid segunevad – nii lihtsalt on. Sellega saame vaid leppida. Kõik vana ja peen kaob," on kirjas näituse tutvustuses.

Kunstnike sõnul on näitus tagasivaateline õhkamine kauni elu ja kaunite maitsete poole, sest neid kolme ühendab sõna "peen". "Meile meeldib oma kätega tehtu, oma kujundatu, oma teostatu. Seda kõike te sellel näitusel näete ja saate tunda..." kirjutavad kunstitarid. "Õhus on aimata, et Marie on sellest toast ehk kunagi läbi jalutanud, jättes maha oma lõhna. Meie püüame selle lõhna olemust tabada ühe armsa väljapanekuga Esna Galeriis... kus avamise hetkel ei ole puudu ajast, rõõmsast elevusest ja mullidest."

Näitust avatakse 18. septembril kell 14 ja seda saab vaadata 18. oktoobrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles