Spetsialist: eskalaatorid ja kaldteed on ühed ohtlikumad asjad

Toomas Herm
, ajakirjanik
Copy
Liigne nutitelefoniga tegelemine võib kaasa tuua ohtlikke olukordi.
Liigne nutitelefoniga tegelemine võib kaasa tuua ohtlikke olukordi. Foto: Urmas Luik

Igasuguste tõste- ja liikumisseadeldistega tegeleva aktsiaseltsi ELIF juhatuse liige Maksim Dolinenko ütles eile Põhjakeskuses väikelapsega juhtunud ränka õnnetust kommenteerides, et pahatihti keskenduvad lapsevanemad kaubanduskeskustes oma võsukese jälgimise asemel nutitelefonile. 

Dolinenko sõnul on kaldteede ja eskalaatorite juurde paigaldatud videokaamerad, et kui midagi juhtub, saab salvestise järgi uurida õnnetuse põhjuseid. Dolinenko tunnistas, et ei mäletagi juhtumit, kus kaldteel või eskalaatoril sattus õnnetusse laps. Neli-viis aastat tagasi juhtus Tallinna sadamas õnnetus naisega, kes eskalaatoril kukkudes jäi juukseid pidi seadeldise vahele.

Siiski on videokaamerate pilte vaadates näha, et nii lapsed kui ka täiskasvanud ei pea eskalaatoritel või kaldteedel liikudes kinni ohutusreeglitest. Peamiselt tegeldakse seal Dolinenko andmetel nutitelefoniga. Seda ei ole spetsialist mitte ainult videosalvestistelt näinud, vaid ka ise kaubanduskeskustes käies tähele pannud. "Täiskasvanu peab oma last hoidma," rõhutas ta. Dolinenko rääkis, et on kaubanduskeskustes korduvalt tähele pannud lapsevanemaid, kes nutitelefoni näpivad ega pööra lapsele või lastele mingit tähelepanu.

"Kaldteed ja eskalaatorid aga on ühed ohtlikumad," jätkas Dolinenko. Neil liikudes peab kogu tähelepanu olema koondatud ohutusele. Dolinenko rõhutas, et kindlasti peab kinni hoidma käsipuust. Samuti tuleb olla tähelepanelik astmele astudes või üles-alla jõudes eskalaatorilt või kaldteelt maha tulles.

Eskalaatorite ja kaldteede ohutusest rääkides ütles Dolinenko, et need on tehtud ja paigaldatud vastavalt seadusele. Viimase järgi on eskalaatori või kaldtee peatamiseks mõeldud nupp all ja üleval. Kui seadeldise omanik, näiteks kaubanduskeskuse omanik, soovib turvalisust suurendada, siis võib ta tellida lisanuppude paigaldamise. "Õnnetuse korral ei ole stopp-nupustki suurt abi," lisas Dolinenko. Tema sõnul on sama ka liftidega. Dolinenkol on kaks last, lifti või eskalaatoriga sõites kipuvad nad nutitelefoniga tegelema. Isa on neid alati siis manitsenud. Dolinenko sõnul on ta näinud, kuidas inimene kutsub lifti välja, ise samal ajal "nutitelefonis olles", ega pane tähelegi, kui lifti uksed avanevad. Kui lõpuks avatud uksi nähakse ja samm tehakse, lähevad uksed juba kinni ja nutisõltlane jääb nende vahele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles