Tasub teada Õunad on talvel head värskelt säilitatuna või mahlaks pressituna

Copy
Lembit Kilm soovitab maheõunu värskelt süüa.
Lembit Kilm soovitab maheõunu värskelt süüa. Foto: Marianne Loorents

Targalt tegutsedes saab taliõunu väga pikalt nautida ja varast saaki on mõnus mahlaks pressida. Rüübe säilib pastöriseerituna kauem kui aasta ja kuumutamata mahlast saab juba kangemat kraami kääritada.

Paljudes majapidamistes on olemas õunapurustid ja pressid, mis igal aastal paariks nädalavahetuseks välja otsitakse. Kui mahla pressimise masinavärk omal puudub, siis leidub siin-seal teenusepakkujaid. Arknal käivitati möödunud aastal õunamahlaliin, mis on võimeline ühe tunniga pressima mahla 700 kilost õuntest ning pastöriseerima seda 300 liitrit tunnis. Lembit Kilm, kes Arknal mahlatootmist korraldab, rääkis, et tema pakub samuti mahlapressimise teenust ja kõik vajalikud sertifikaadid selleks on olemas.

Polli aiandusuuringute keskus. Eesti õunad.
Polli aiandusuuringute keskus. Eesti õunad. Foto: Elmo Riig
Tagasi üles