Otseülekanne on lõppenud ⟩ Juhani Püttsepp saab kirjandusauhinna kätte suurpõgenemise aastapäeval

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Juhani Püttsepa raamat "On kuu kui kuldne laev" kõnetab kõiki põlvkondi.
Juhani Püttsepa raamat "On kuu kui kuldne laev" kõnetab kõiki põlvkondi. Foto: Kristjan Teedema

Juhani Püttsepp, kes pälvis veebruaris Virumaa kirjandusauhinna paadipõgenikest kõneleva raamatu "On kuu kui kuldne laev" eest, saab auhinna kätte täna, 1944. aasta suurpõgenemise aastapäeval.

Teise maailmasõja pöördelisel hetkel 1944. aasta sügisel põgenes Eestist Punaarmee eest läände üle 75 000 inimese. Paljud neist läksid väikeste paatidega – neid kutsutakse paadipõgenikeks. Just ühe väikese paadipõgeniku silmade kaudu kirjeldab toonast minekut Juhani Püttsepa "On kuu kui kuldne laev".

Juhani Püttsepa "On kuu kui kuldne laev" pälvis tunnustuse kui teos, mis käsitleb imelise lihtsuse ja soojusega lastekirjanduses seni vaid põgusalt puudutatud paadipõgenike teemat ja mida loevad kaasaelamisega nii lapsed kui ka täiskasvanud.

Žürii tõstis esile, kui lihtsalt, kuid vähimagi lihtsustuseta, kargelt ja soojalt, kirjutab Juhani Püttsepp traagilistest sündmustest ajaloos, mis muutsid paljude perekondade elukäiku. Hindajate sõnul on see raskel teemal tundlikult ja emotsionaalselt mõjuvalt kirjutatud raamat, mis kõnetab lapsi ja on neile mõistetav.

Virumaa kirjandusauhind asutati 1989. aastal. Seda annavad ühiselt välja Lääne-Viru Omavalitsuste Liit ja Ida-Viru Omavalitsuste Liit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles