Ajahambaga proovitud: prügist kunsti­teosteks

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Teet Suur annab teosele näituse avamise eel viimast lihvi.
Teet Suur annab teosele näituse avamise eel viimast lihvi. Foto: Inna Grünfeldt

Pärnu uue kunsti muuseumis avatud üheksandal taaskasutusteemalisel näitusel “Anna uus elu”, mis mõtestab vana ja kasutut-kasutatut, osalevad teostega Lääne-Virumaa kunstnikud Teet Suur ja Leekpea.

Näitusel, mille alapealkiri on “Fantaasia”, lasevad kunstnikud fantaasia lendu, tõstavad vana ja väärtusetu väärtuslikuna pjedestaalile, loovad sellest vaimukaid taieseid, aga ka praktilist kasutust leidvaid kunstiteoseid. Näitusetööd on valminud tootmisjääkidest, katkistest peeglitest, vanadest vinüülplaatidest, ristpistes piltidest, autoosadest, vanapaberist, pakkematerjalidest ja isegi munakoortest. Näituse kuraator Marie Virta nimetas näitusesarja üheks sihiks muuta inimeste mõtlemist loodussõbralikumaks taaskasutuse väärtustamise kaudu.

Teet Suure teos “Oma rada” koosneb vanadest boolingukuulidest, vanast vineeritahvlist ja kasutatud sinisest vaibast. “Teemaks on massist eristumine ja selle hind,” ütles Teet Suur. Kunstnik kõneles, et üks boolingusaal pakkus kuule, mis on puruks läinud ja oma aja ära elanud. “Vedasin nad koju. Ühe talve olid nad lumehanges. Mõned läksid veel rohkem katki,” meenutas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles