Vello Lillemets kõneleb märkide ja mustrite keeles

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Vello Lillemetsa vaibad kõnelevad märkide ja sümbolite keeles metsa-, vee-, linnu ja Toonela teest, aga ka kobarast ja ajust.
Vello Lillemetsa vaibad kõnelevad märkide ja sümbolite keeles metsa-, vee-, linnu ja Toonela teest, aga ka kobarast ja ajust. Foto: Ain Liiva

Disainer, keraamik, maalikunstnik ja õppejõud Vello Lillemets mõtestab näitusega “Vaibad” ammu unustatud märkide keelt, mustreid, mida maarahvas on läbi aegade kasutanud ehetel, kudumitel ja peremärkidena.

Vello Lillemetsa vaibalooming näitab end Rakvere Galeriis nii positiivis kui ka negatiivis. Näitusel “Vaibad” on eksponeeritud kahepoolsete vaipade kavandid ning kaks valmis kootud teost: “Toonela tee” ja “Veetee”. “Kui kavand kootakse materjalis, siis on mõlemad ühe vaiba peal,” tähendas kunstnik.

Vello Lillemets rääkis, et näitus on jagatud kaheks: sümbolvaipadeks, mis ta on ise välja mõelnud, ja vaipadeks, kus kasutab märke, millel on kindel tähendus. “Kultuuri aluseks on märk, sümbol. See on tähtsam ja ühendavam kui sõnaline keel,” sõnastas kunstnik näituse telje. “Osa neist märkidest on sümbolid, mis omavad kindlat tähendust ja eesmärki. Kas tegu on kollektiivse alateadvuse märkide keelega, mis on levinud üle maailma? Jah, see on märkide keel, mille tähenduse oleme aja jooksul unustanud.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles