Kommentaar: kas ainuüksi mõte tööle naasmisest tekitab kurnatust?

, meditsiinikeskuse kliiniline psühholoog
Copy
Tööstress.
Tööstress. Foto: Liis Treimann/Postimees

Suvepuhkused on läbi ja inimesed tagasi tööpostil. Paarinädalane tööst eemalolek peaks olema piisav aeg, et välja puhata ja teotahteliselt tööle naasta. Alati see aga nii ei ole ning mõte tööle naasmisest võib tekitada hoopis ärevust ja ängi.

Läbipõlemine on emotsionaalne ja füüsiline kurnatus, mis on tekkinud pikaajalise ja ülemäärase tööstressi tagajärjel. Inimene ei saa tööga hakkama, on pidevalt väsinud ja tunnetab energiapuudust. Töö ei paku enam rõõmu ega rahuldust ning inimene võib töökoha ja kolleegide suhtes küüniliseks muutuda. Tööstressi foonil tekivad keskendumisraskused ja võimetus olla loominguline. Kurnatusega võivad kaasneda ka valusündroomid ja seedetraktivaevused.

Tavalisest tööstressist on saanud läbipõlemine siis, kui pausid, puhkused ja vabaajategevused ei taasta enam jõuvarusid ja inimene tunneb end kurnatuna ka pärast nädalavahetust või isegi paarinädalast puhkust. Vastumeelsus peale suvepuhkust tööle naasta võib viidata nii läbipõlemisele kui ka sellele, et puhkus oli liiga lühike või toimub inimese eraelus midagi väga stressirikast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles