Nädala kaja: ahistamise hallid varjundid

Toomas Herm
, ajakirjanik
Copy
Toomas Herm.
Toomas Herm. Foto: Virumaa Teataja

Mida vähem on jäänud kohalike omavalitsuste volikogu valimisteni, seda ahistavamaks elu läheb. Iga nurga peal jõllitavad ebaloomulikud näod, valvenaeratus huulil. Ebaloomulikud seetõttu, et kui sa inimest tead, saad aru, et plakatil olev on igasuguste fototöötlusprogrammide kasutamise tulemus, et heal juhul nägi ta niisugune välja veerand sajandit tagasi. Halvemal juhul aga plakatil olevat inimest polegi olemas. Aga see pole veel kõik. See plakatinägu haagib ju kaubanduskeskuses või tänavanurgal sulle külge, pakub nänni ja veeretab juttu ainult talle teada olevas suunas.

Lõppeval nädalal on olnud palju kirjutisi valimiste teemal. Intervjuust Vinni valla poliitika eksperdi Vello Tafenauga saab avalikuks ammu tuntud tõde, et keskerakonnal on seal salaplaan ehk varunimekiri, mis looritatud valimisliidu sildiga. Kuuldavasti on Vinni vallas vähem kui kuu aega enne valimisi lahti lastud või sunnitud lahkuma mitu vallaametnikku. See on veel politseikeeli väljendudes menetluses ja vara öelda, kas tegemist on ahistamise mõne varjundi või hoopis näiteks kuulujutuga.

Omavalitsusametnikest rääkides tekib tahes-tahtmata mõte, miks nad volikokku kandideerivad. Kui neid just esimeheks ei valita, aga volikogul on vaid üks esimees, siis on ülejäänud rahvaasemike lobi kesine. Ja ametnik, kui ka pääseb volikokku, teeb tavaliselt enesetaanduse, et minna seadusandlikust võimust paremini tasustatud kohale ehk täitevvõimule kuuluvasse kabinetti tagasi. Et seadusandlik ja täitevvõim peavad olema lahutatud, oleksid kandideerivad vallaametnikud ühest küljest võrdväärsed kuulsuste ehk peibutuspartidega. Teisalt jälle oleks see ahistamine, kui neil volikokku kandideerimine ära keelata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles