Täiendav audit tuvastas pearaamatupidaja varasemad rikkumised

Virumaa Teataja
Copy
Haljala vallavalitsuse hoone Võsul.
Haljala vallavalitsuse hoone Võsul. Foto: Erakogu

Haljala vallavalitsuse täiendav audit tuvastas varasemad endise pearaamatupidaja toime pandud rikkumised.

Käesoleva aasta maikuus tuvastas Haljala vallavalitsus, et endine valla pearaamatupidaja on omandanud valla raha, mistõttu otsustas Haljala vallavalitsus tellida täiendava auditi varasemate rikkumiste tuvastamiseks.

Raamatupidamistehingute kontrollimiseks tellitud auditi lähteülesandeks seati aastatel 2016–2021 tehtud töötasuarvestuse ja väljamaksete ning sularahatehingute kontroll.

Auditi tulemusel on selgunud, et vallavalitsuse endine pearaamatupidaja on valla raha omastanud auditeeritud perioodil vähemalt 2017. aastast alates.

Haljala vallavanema Ivar Lillebergi sõnul võis juba enne auditi valmimist oletada, et rikkumisi võib välja tulla ka varasemast ajast. "Audit kinnitas, et endine pearaamatupidaja on juba ühinemisperioodi algusest alates avalikku raha omastanud," kommenteeris Ivar Lilleberg ja lisas, et omastamise skeem tundub algusest peale sama olevat.

Vallavanema sõnul on majandusaasta aruande auditeerimise käigus avastatud summa, mis omastati 2020. aastal, nüüdseks vallale tagasi makstud. "Vallale tekitatud rahaline kahju on suur. Auditi käigus selgunud varasema omastamise suhtes esitame kindlasti nõude, et vallale raha tagastataks," tutvustas vallavalitsuse edasisi samme vallavanem Ivar Lilleberg ning lisas, et politsei- ja piirivalveametit on auditi tulemustest teavitatud.

Juulis alustasid vallavalitsuses tööd uus finantsjuht ja raamatupidaja. Vallavanem Ivar Lillebergi sõnul on juba asutud samme, et avaliku raha kasutamine läbipaistvam oleks. "Oleme vähendanud sularahatehinguid ning lõpetanud pangakaartide kasutamise, sest selleks puudub lihtsalt vajadus. Töötasude arvestus käib samuti teistmoodi, raamatupidaja teeb eeltöö ära ning finantsjuht kontrollib seejärel üle," rääkis Ivar Lilleberg muudatustest rahandusosakonna töös. "Järgmise sammuna muudame eelarve täitmise jälgimise läbipaistvamaks, et alaeelarvete eest vastutajatel oleks võimalik kandeid näha ja vajadusel kontrollida."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles