Sügiseste aiatööde hulka kuuluvad saagi korjamine, taimede istutamine ja koguni muru külvamine

Piret Saul-Gorodilov
Copy
Nurga aiakeskuse õueala on ostjatele juba suletud, kuid niisuguseid oskuslikult kokku pandud taimekooslusi, mis rõõmustavad sügisel silma küpse värvipillerkaarega, leidub eraaedades ja haljasaladel.
Nurga aiakeskuse õueala on ostjatele juba suletud, kuid niisuguseid oskuslikult kokku pandud taimekooslusi, mis rõõmustavad sügisel silma küpse värvipillerkaarega, leidub eraaedades ja haljasaladel. Foto: Ain Liiva

Tundub, nagu sügisel tuleks aias ainult otsi kokku tõmmata, vilju koguda, katta ja matta. Asjatundja jagab näpunäiteid ja soovitab hoopis külvata ja istutada.

Taimekasvataja Tarmo Kesküla, kes hiljuti avatud aiakultuurikeskuse juures on asjaosaline, hoiatas, et muru ei maksa enne lume saabumist liiga pikaks jätta. Loomulikult on päris keeruline soovitada, millal viimane niitmine teha, sest näiteks üleeelmisel aastal tundus pluss­kraadisel talvel, et detsembris võiks ka veel muru üle käia.

“Mina olen miinuskraadidega ka veel niitnud,” tunnistas mees ja lisas, et sügisel saab niitmisel kasutada võtet “kaks ühes”, mis tähendab, et muru niidetakse koos mahalangenud sügislehtedega. Mõned aiapidajad eelistavad lehtede kogumise kevadesse jätta, aga Tarmo Kesküla soovitas selle töö sügisel ära teha ja lehed kompostida, sest värskelt varisenuna annavad need kompostile vajalikke aineid rohkem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles