Toidupanga üks olulisi eesmärke on võitlus toidu raiskamise vastu

Piret Saul-Gorodilov
Copy
Pille-Ruth Kukemilk kiitis ja tänas Viru malevat, mille vabatahtlikud on toidupanka oma annetustega aidanud. Pildil on ta koos maleva pealiku kolonelleitnant Jaanus Ainsaluga, kes annab üle maleva liikmete panuse.
Pille-Ruth Kukemilk kiitis ja tänas Viru malevat, mille vabatahtlikud on toidupanka oma annetustega aidanud. Pildil on ta koos maleva pealiku kolonelleitnant Jaanus Ainsaluga, kes annab üle maleva liikmete panuse. Foto: Seidi Lamus-Tšistotin

Mahakukkunud leivatükilt andestuse palumine ja sellele suu andmise komme on möödanikku taandunud. Vanavanemad ei lasknud raisku minna ühelgi toiduainel ega saagil. Praegu peab taas õppima väärtustama iga suutäit.

Septembri lõpus tähistati toidu raiskamise vastu võit­lemise päeva ning toidupanga asutaja ja juht Piet Boerefijn rääkis, et raiskamise probleem on Eestis sama päevakajaline nagu ülejäänud maailmas. Toidupank korraldas oma igaaastase lõunasöögi, kuhu olid palutud ministrid, suursaadikud, teadurid, firmajuhid ja veel paljude elualade esindajaid. “Teeme neile lõunasöögi sellest toidust, mis muidu ära visatakse, et näidata, et see on tegelikult väga hea kvaliteediga,” ütles Boerefijn. Tema sõnul on toidupanga olukord võrreldes vahepealse seisuga, kus koroona tõi endaga kaasa väga palju abivajajaid, paranenud.

“Kauplused hakkavad järjest rohkem oma aegumistähtajale lähenevaid toite andma, eriti just Tallinnas ja Tartus,” ütles Boerefijn ja lisas, et raiskamisvastane meelestatus on pannud kaubandusasutusi mõistma, kui eba­eetiline on ära visata söögikõlblikku toitu. Ta kiitis, et Euroopa Liit ja ÜRO survestavad samuti rohkem toiduraiskamisele mõtlema ning Eestis annavad head eeskuju sotsiaalministeerium ja keskkonnaministeerium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles