"Kasvatushoone" jõuab teatrilavale

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Peeter Rästas (vasakul) ja Toomas Suuman lavastuses "Kasvatushoone".
Peeter Rästas (vasakul) ja Toomas Suuman lavastuses "Kasvatushoone". Foto: Jaune Kimmel

Rakvere teatris tuleb reedel publiku ette Harold Pinteri "Kasvatushoone", mille lavastab Hendrik Toompere.

Oleme kõik kokku puutunud ametnikega. Ikka on vaja mingit dokumenti uuendada või korteriasju ajada. Ilmselt on kõigil ka probleeme tekkinud ning me ei saa aru, miks need asjad nii palju aega võtavad ja miks sellega alati mingi jama on.

"Suletud süsteemis olles satuvad ametnikud probleemide rägastikku, kus peaks nagu midagi tegema, aga ei saa nagu teha ka ning tegema hakatakse mingeid arutuid asju," lausus lavastaja Hendrik Toompere muiates.

Tegevus toimub hooldekodus, kuid käsitleb bürokraatia olemust üldisemalt, näidates, kuidas ükskõik milline valitsusasutus kriisiolukorras käituma hakkab. "See on naljakas võtmes kirja pandud ja Toompere jätkab samasuguses groteskses stiilis, nagu oli Rakvere teatri kolm hooaega mängitud suvelavastus "Miks Jeppe joob?"," tutvustas teatri loominguline juht Peeter Raudsepp.

Stiilinäite pakub näidendi tegelane Lush: "Niisiis, ütlen ma, uskuge mind, et kui teie poeg viidi meilt üle teise asutusse, siis tehti seda tema vajadustest lähtuvalt ja alles pärast põhjalikku kaasusesse süvenemist, kõikide eksperdiarvamuste ärakuulamist meie asutuse oma ala juhtivate spetsialistide poolt, millele eelnes aega ja vaeva nõudev tõendite kogumine ja reastamine, lademete viisi läbi vaadatud dokumente ja stenogramme, edasi- ja tagurpidi ära kuulatud helisalvestisi, hiliste öötundideni kestvat tööd, lõputuid tunde ajakulu, iga viimase kui detaili hoolikas analüüs, väsimatud ponnistused, ennastsalgavad pingutused, kohusetruu teemasse süvenemine ja põhjalik kaalutlemine küsimuse kõikidest aspektidest lähtuvalt, et leida teie poja juhtumile kõige parem ja optimaalsem lahendus."

"Kasvatushoone" ("The Hothouse", 1958) on Briti näitekirjaniku Harold Pinteri vähem tuntud teos, mida Eestis varem lavastatud ei ole. Autor pani "Kasvatushoone" mõneks ajaks sahtlisse ning tekst avaldati alles 1980. aastal. 2005. aastal pälvis Pinter Nobeli kirjandusauhinna.

"Kasvatushoones" mängivad Jaune Kimmel, Margus Grosnõi, Madis Mäeorg, Peeter Rästas, Toomas Suuman ja Imre Õunapuu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles