Lääne-Virumaal tuvastati sigade Aafrika katk

BNS
Copy
Metssiga.
Metssiga. Foto: PASCAL LACHENAUD/AFP/Scanpix

Põllumajandus- ja toiduamet tuvastas taas sigade Aafrika katku (SAK) viiruspositiivsed metssead Võrumaal ja Lääne-Virumaal.

Põllumajandus- ja toiduameti loomatervise ja -heaoluosakonna juhataja Olev Kalda sõnul tuvastati viirust Võrumaal, kus haigust ei ole viimase kolme aasta jooksul leitud. 

Oktoobri alguses tuvastati SAK viirus Võrumaal kahel ja Lääne-Virumaal ühel metsseal. "Antud leiud näitavad, et SAK viirus levib metssigade populatsioonis nii Lõuna-Eestis kui ka Põhja-Eestis, ning selline olukord on suureks ohuks meie seakasvatuse ettevõtetele. Selleks et vähendada haiguse leviku riski metsast seafarmidesse, on väga oluline vähendada metssigade arvukust ja järgida jahipidamisel bioturvameetmeid," rääkis Kalda. Seakasvatajad peavad samuti olema järjekindlad ja hoolsad bioturvalisuse meetmete rakendamisel.

Lisaks metssigade uurimisele SAK suhtes kontrollib amet regulaarselt seakasvatusettevõtteid, et veenduda nende bioturvalisuse meetmetes. Oktoobri seisuga on Eestis 128 registreeritud loomapidamiskohta, kus peetakse kodusigu. Amet on sellel aastal teinud 218 bioohutusnõuete kontrolli, millega tuvastati 22 nõuetele mittevastavust kaheksa seapidaja juures.

Põhiliselt olid nõuetele mittevastavused seotud teavitamis-, arvestus- ja jälgitavusnõude täitmisega, kuid mõnel juhul tuvastati puudusi ka desoprotseduuride korraldamisel ning mitmel juhul nõustati seapidajaid bioturvakava nõuetele vastavuse ja ajakohastamise osas.

Eesti seapidajad on SAK ennetamiseks vajalikest nõuetest teadlikud ning rakendavad neid. Samuti kontrollitakse sigalates surnud sigu haiguse varajaseks avastamiseks, mis võimaldab haiguse ilmnemisel operatiivselt reageerida. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles