Lumised suusarajad ootavad harrastajaid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ära sina sõida surra-murra, ära sina suuski ära murra ... Suusakollektsioon Ebavere spordikeskuses.
Ära sina sõida surra-murra, ära sina suuski ära murra ... Suusakollektsioon Ebavere spordikeskuses. Foto: Meelis Meilbaum

Lääne-Virumaa seitse suuremat suusarada on kenasti paksu lumevaibaga kaetud ja ootavad huvilisi. Lisaks suurematele kaardistatud radadele on Lääne-Virumaal kümneid teisigi avastamis- ja spordirõõmu pakkuvaid suusaradu, mis läheneva Tartu maratoni eel huvilisi täis.



Enim tuntud suusarajad on Mõedakul, kus jaanuari lõpul sõideti ka Estoloppeti sarja avamaraton ehk Viru maraton, mis eelmise aastaga võrreldes ei hiilanud seekord küll osavõtjate rohkusega, kuid krõbekülma trotsinud suusahuviliste hulk oli siiski märkimisväärne.

10 km pikkusel Mõedaku suu­sarajal on 3 km valgustatud rada, kus huvilised saavad suusarõõme nautida iga päev kella 21. Mõedaku spordibaasi juhataja Evi Tormi sõnul valmistas rajameister ka 7 km pikkuse mat­ka­raja, millest on välja jäetud ras­ked tõusud ja mis peaks olema jõukohane igas eas inimestele.

Kuigi 5. veebruaril Tamsalu-Neeruti suusaradadel toimuma pidanud Estoloppeti sarja teine etapp lükkus krõbeda külma tõttu 11. märtsi peale, ootavad nii Tamsalu spordikompleksi hallatav 4,3 km pikkune valgustatud suusarada kui Neeruti suusabaasi Pariisi 1,6 km valgustatud suusarada koos 20 km maratonirajaga tervisesportlasi suusa­lusti nautima kuni kella 21.

Jäneda mõisa turismikeskus haldab elitaarse nimega suusarada – Presidendirada, kus 1,2 km  valgustatud rajale lisaks saab Jäneda külalistemajas spaateenuseid nautida. Külalistemaja teenindaja Ain Palosoni sõnul on 1,2 km pikkune rada sõidetav vabastiilis ja ka klassikarada on rajamasinaga sisse aetud. Samuti on täies ulatuses sõidetav Presidendirada.

Väike-Maarja vallas saab suusarõõme nautida Ebavere suusaradadel – 4 km valgustatud rada on esmaspäevast laupäevani kella 21 huvilistele avatud. Harrastajate hinnangul on Ebavere suusarajad suurepärases korras, klassikajälg korralik ja maratonieelseks ettevalmistuseks sobiv. Tapa linna biopuhastist kuni Ohepalu külani on võimalik sõita 10 km pikkusel Rutka matkarajal.

Nagu ka varasematel aastatel, kogutakse Rutka matkarajal kilomeetreid maakerale ringi peale tegemiseks. 24. veebruaril kella 9-16 kogutaksegi suusatamise kilomeetreid. Sihtasutus Eesti Terviserajad on kutsunud kõiki tervisesportlasi ja liikumisest huvitatuid tegema maakerale ringi peale. Tapa Männikumäel on võimalik libistada 4 km ringil ning 2,5 km valgustatud rajal. Sisse on aetud klassikajälg ja sõita saab vabatehnikas.

Rakvere linna Palermo tervise- ja suusaradu kasutavad aktiivselt nii kooliõpilased kui suusaharrastajad. 2,2 km pikkune rada on valgustatud hommikul kella poole kaheksast kuni poole kümneni õhtul. Rajad on kobestatud ja pressitud. Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi (EMHI) lumekaardi põhjal on lume paksus Palermo suusarajal keskmiselt 30 cm.

Kuigi lumi tuli maha väikese hilinemisega ja vahepeal on suusasõidu harrastajaid näpistanud  pakane, on suusarajad valmis vaba aja veetmiseks ning ka maratoni ettevalmistuseks vajalike kilomeetrite mõõtmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles