Öösel tormiks paisuv tuul võib tekitada elektrikatkestusi

Veiki Ojaperv
, Tegevtoimetaja
Copy
Reede hommikuks on Soome lahe ääres oodata tuulepuhanguid kuni 28 meetrit sekundis.
Reede hommikuks on Soome lahe ääres oodata tuulepuhanguid kuni 28 meetrit sekundis. Foto: Rrfoto Oy

Ilmateenistus on ööks vastu reedet andnud hoiatuse tormiks, mis võib endaga kaasa tuua elektrikatkestusi ning raskendada teede läbitavust murdunud okste ja puude tõttu.

Tormihoiatuse järgi tugevneb neljapäeva õhtul ja eeloleval ööl edela- ja läänetuul puhanguti 20, saartel ja rannikul 15, puhanguti 25 meetrini sekundis, hommikuks on Soome lahe ääres oodata puhanguid kuni 28 meetrit sekundis, teatas päästeamet. Reede päeval püsib tuul tugevana.

"Suvesoojus on veel kõigil värskelt meeles, kuid sügis on endale tavapäraselt kaasa toonud ka esimese tormi. Päikeselistest päevadest aeda seisma jäänud batuudid, grillid, aiamööbli ja muud lahtised esemed tuleb nüüd kiirelt kinnitada või ohutusse paika viia, et hommikul ei oleks ebameeldivaid üllatusi," ütles päästeameti riigi vastutav korrapidaja Indrek Ints.

Enne tormi peaks korjama õuest kokku tuulega lendu tõusta võivad esemed, parkima sõiduki lagedale või garaaži, varuma koju piisavalt toitu ja jooki ning tankima auto kütusepaagi täis.

Tormi ajal tuleks püsida siseruumides ja jätta autoga sõitmata. Kui sõit on vältimatu, tuleks valida sobiv sõidukiirus ning arvestada teele langeda võivate puude või muude takistustega. Eemale tuleks hoida maha langenud elektriliinidest ning neist teavitada Elektrilevi rikketelefoni numbril 1343 ja eluohtlikest olukordadest häirekeskust numbril 112.

Võimalusel tuleks vältida kütmist, sest korsten võib tugeva tuule tõttu tagurpidi toimima hakata. Inimvigastuste ja otsest ohtu põhjustavate purustuste korral peaks helistama hädaabinumbril 112.

Juhul kui elekter peaks katkema, peaks teavitama sellest ka elektriettevõtteid ning elektrikatkestuse korral kasutama valgusallikana pigem patareidel töötavat taskulampi kui küünlaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles