Pensionireformi tõttu jääb pankadel saamata miljonite väärtuses planeeritud intresse

Merly Raudla
Copy
Foto: Thomas Peter

Bigbanki Eesti üksuse juht Jonna Pechter rääkis, et paljud inimesed maksid pensioniraha eest septembris oma laenud enne tähtaega tagasi, mille tõttu jääb pangal saamata miljon eurot planeeritud intresse.

Bigbanki Eesti juhi sõnul maksti septembris Bigbankile tarbimislaenusid tagasi tavapärasest neli miljonit eurot rohkem. "See on täiesti õige käitumine, sest rahaliselt on igati mõistlik maksta kallimad laenud kiiremini tagasi, ja seda paljud inimesed pensionirahaga ka tegid," ütles Jonna ​Pechter, kelle sõnul laekus ka neid laene, mille tagasimaksmine oli varem venima jäänud, aga neid oli tagastuste kogumahust vähem kui üks kümnendik.

Ainuüksi sellega, et inimesed maksid varem võetud laenud tagasi, jäi pangal pikas perspektiivis saamata ligi miljon eurot tulu. Lisaks vähenesid saabuva pensioniraha ootuses Eesti Panga statistika kohaselt juba juulis-augustis tuntavalt ka uute tarbimislaenude mahud.

Bigbanki nõukogu esimehe Parvel Pruunsilla sõnul oli enne pensionireformi jutte, nagu pangad võidaks sellest midagi, aga tegelikult näitasid prognoosid täpselt vastupidist ja nii ka läks. "Pensionireformist ei saanud ükski pank kasu. Ühest küljest vähenesid pensionifondide mahud, juhtimistasud ning ka tarbimislaene võetakse veel tükk aega endisest vähem. Pangad kaotasid, aga inimesed võitsid," ütles Pruunsild.

Pruunsilla sõnul panga omanikke juhtunu ei üllatanud ja tegevjuhtkonnale praegust kasumi vähenemist keegi ette ei heida.  

Kokku võeti septembri alguses teisest sambast välja ligi 1,3 miljardit eurot, millest tulumaksu mahaarvestamise järel jõudis inimeste kontodele ligikaudu üks miljard eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles