Kindlustusfirma hoiatab aasta ohtlikema aja eest liikluses

BNS
Copy
Sügiseti liigub teedel rohkesti metsloomi.
Sügiseti liigub teedel rohkesti metsloomi. Foto: Marianne Loorents

Ergo kindlustuse spetsialistide kinnitusel on liikluses kätte jõudnud aasta kõige ohtlikum aeg ja nii iseloomustab sõidukikahjude sagenemine oktoobrit päris mitmel põhjusel – haripunkti on jõudnud metsloomade aktiivsus, pimedat aega on oluliselt rohkem ning saabuvad esimesed öökülmad.

"See on just see aeg, kui suverehvid on veel lubatud, kuid nendes kasutusel olev rehvisegu on madalamate temperatuuride tõttu muutunud kõvemaks. Lisaks on teedel puulehti, rääkimata halvenenud nähtavusest, võimalikust lumest, jäitest või eriti salakavalast mustast jääst, mille koosmõjuna võivad liiklusõnnetuste tagajärjed olla sageli päris kurvad, aga ka kulukad. Keskmised kahjusummad jäävad 2000 euro kanti, kuid suuremate kahjude puhul ulatuvad need ka 10 000 eurost sõiduki väärtuseni välja," rääkis Ergo transpordikahjude osakonna juht Raido Orulaid.

"Kui tavaliselt on meil päevas 30–40 juhtumit, siis libeduse tulekuga kasvab juhtumite arv circa 40 protsenti. Tavaliselt on palju kahe auto kokkupõrkeid, kus näiteks libeduse tõttu ei saanud sõiduk pidama ja sõitis otsa ees peatunud sõidukile, samuti esineb teelt väljasõite. Kahjuks oleme alles ohtlikuma liiklusperioodi alguses," lisas Orulaid.

Kui talverehve on lubatud kasutada juba alates 15. oktoobrist, siis alati pole kasu ka nendest. Ergo sõidukikindlustuse portfelli juht Kaido Naarits juhtis tähelepanu sellele, et liiklust ei muuda ohtlikuks piirangute või kohustuste algus- ja lõpuaeg, vaid liikluses osalemise stiil. 

"Sõiduki kõige ohtlikum osa istub rooli ja istme vahel ehk juhi käitumisest ja sõiduvõtetest sõltub kõige rohkem. Sügisene pimedus, alanenud õhutemperatuur, teel olevad puulehed ja muu sügisene sodi muudavad tee libedaks ka siis, kui ei ole veel päris miinuskraadid. Samuti ei saa unustada, et praegu on loomade liikumise kõrgaeg. Kui tavaliselt sagenevad metsloomadega seotud õnnetused oktoobris, siis sel aastal ületas juba septembris esinenud juhtumite arv möödunud aastate oktoobrikuude statistikat. Nii et ekstra tähelepanelikkus on liigeldes kindlasti vajalik – varuge rohkem aega sihtkohta jõudmiseks ja järgige lubatud sõidukiirust," pani Naarits sohvritele südamele.

Ergo kahjukindlustus saab esimese libedaga teateid paljudest väiksematest plekimõlkimistest ja kõksudest, mis on tulenenud sellest, et pidurdusmaad oli hinnatud liiga lühikeseks ning aeglustav sõiduk oli libisenud otsa tänavapostile või ees pidurdanud sõidukile. Kui kaskokindlustus hüvitab liiklusõnnetuse põhjustaja tekitatud kahjud, siis osaliselt jääb vastutus ka juhile. Kui autojuht satub õnnetusse suverehvide ja libeduse koosmõjul, võib kindlustusselts erandjuhul isegi kaskokindlustuse puhul hüvitist vähendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles