Rakvere Vesi tahab haisust lahti saada

Andres Pulver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reovee puhastusjaam peaks pärast ümberehitusi ümbruskonda vähem haisu levitama hakkama.
Reovee puhastusjaam peaks pärast ümberehitusi ümbruskonda vähem haisu levitama hakkama. Foto: Meelis Meilbaum

Aktsiaselts Rakvere Vesi kavandab rajada reoveesette käitlemiseks metaantanki, mis peaks lahendama ka reoveepuhastist leviva ebameeldiva lõhna probleemi.

Konsultatsiooni- ja projekteerimisfirma Infragate projektispetsialist Nils Kändler rääkis, et reo­veepuhasti settekäitluskompleksi väljaehitamise eesmärgiks on ennekõike lahendada reoveepuhastist leviva ebameeldiva lõhna ja reoveesettes sisalduvate haigustekitajate probleem.

Lisaks soovib Rakvere Vesi muu­ta reoveesete mullabakteritele kergesti omastatavaks ja või­maldada setet kasutada komp­leksväetisena põllumajanduses, vähendada settekäitluse opereerimiskulusid, vähendada tahendusse mineva sette mahtu, mille tulemusena vähenevad veo- ja käitluskulud, ning täiustada Rakvere reoveepuhasti tehnoloogilist, automaatika ja ehituslikku taset.
“Erinevate tehniliste alternatiivide kaalumisel on jäänud eelkirjeldatud eesmärkide saavutamiseks sõelale lahendus, kus toimub esmalt reoveesette hügieniseerimine (haigustekitajate hävitamine) ning seejärel anaeroobne reoveesette käitlemine (ehk nn kääritamine metaantankis),” selgitas Kändler.

See lahendus on tema sõnul eelistatuim nii tehniliste parameetrite kui ka keskkonnamõju võrdluses. “Kuigi investeeringumaksumuselt on anaeroobne reoveesette käitlemine kulukaim lahendus, siis võimalus kääritamise tulemusel tekkinud metaangaasi kasutada elektri- ja soojusenergia tootmises muudab opereerimiskulud kõikidest kaalutud alternatiividest kõige madalamaks,” lisas ta.

Praegu käimas oleva projekteerimistöö eesmärk on leida anaeroobsele reoveesette käitlemise kompleksile parim tehniline lahendus, koostada tehniline põhiprojekt ning valmistada ette dokumendid ehitushanke väljakuulutamiseks.

Projekteerimise käigus viiakse muu hulgas läbi reoveesette põhjalikud laboratoorsed uuringud ning kaalutakse teisi võimalusi tekkiva metaangaasi kasutamiseks. Settekäitlus ei ole ette nähtud ainult Rakvere reoveekogumisala reoveesette töötlemiseks, vaid selle juurde planeeritakse sõlm nii vedelate kui ka tahkete orgaaniliste jäätmete vastuvõtuks.

“Seega luuakse projektiga kogu maakonnale ja selle lähi­alale uus võimalus inimeste tervisele ja keskkonnale ohutult käidelda nii reoveepuhastite setet kui muid orgaanilisi tahkeid jäätmeid,” lausus Kändler.

Rakvere reoveepuhasti settekäitluskompleksi projekt valmib eeldatavalt tänavu juunikuu lõpuks, peale mida plaanitakse välja kuulutada hange kompleksi ehitaja leidmiseks. Nii projekteerimist kui ehitust rahastatakse käimasoleva Rakvere reoveekogumisala veemajandusprojekti raames.

Et veemajandusprojekti eelarve on piiratud, siis pärast ehituse hanke tulemuste selgumist otsustatakse, millises osas on kompleksi võimalik valmis ehitada ja millistele osadele on vajalik hakata taotlema tulevikus lisarahastust muudest allikatest.
ASi Rakvere Vesi juhataja Ur­mas Krikk ütles, et veemajandusprojekti hanked on läinud ka­vandatust kulukamaks ja kesk­konnainvesteeringute keskuse (KIK) käest on küsitud täiendavaid vahendeid.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles