Filmifestival "Kino maale" purjetas läbi koroonalainete kindlalt sadamasse

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Festival "Kino maale" pakkus filmide vaatamise ja tegemise rõõmu nii suurtele kui ka väikestele.
Festival "Kino maale" pakkus filmide vaatamise ja tegemise rõõmu nii suurtele kui ka väikestele. Foto: Kino Maale

Viiendat korda toimunud filmifestival "Kino maale" keskendus tänavu Norra filmikunstile, pakkudes nii lühifilme, aga ka esimest korda mängufilme. Eriprogramme näidati Go Busi bussides ja Elroni rongides ning kõiki lühifilmiprogramme virtuaalses kinosaalis.

Tänavu fookuses olnud Norra kaheksa lühifilmiprogrammi ja seitse mängufilmi, mida näidati ligi 80 kultuuri- ja haridusasutuses, võeti hästi vastu, tõdes "Kino maale" peakorraldaja Indrek Jurtšenko. Tema sõnul pakkusid põhjamaiselt karget Norra igapäevaelu kujutavad kerge müstilise varjundiga filmid rõõmu igale eale.

Lisaks Norra filmidele näidati kolme lühifilmiprogrammi Saksamaa filmitegijatelt. Kokku toodi ekraanile 75 filmi. Kuigi festival on lõppenud, toimub mõnes kohas veel seansse, samuti saab vaadata filme Elroni rongides 31. oktoobrini

"Tänavu tähistasime festivali "Kino maale" viiendat ja ühtlasi Tapal filmifestivalide korraldamise kümnendat tähtpäeva. Kuigi COVID-19 tekitas meile üksjagu peavalu, saime koostööpartneritega kenasti külglainetuse kontrolli alla, filminäitamised jätkuvad ka peale festivali ametlikku toimumisaega," ütles Indrek Jurtšenko. "Täname kõiki, kes selles kümneaastases filmirännakus on oma panuse andnud ja aidanud maakohtades inimestel kinokunsti nautida," lisas ta.

Festivali raames korraldati kaks lühifilmikoolitust lastele ja noortele ning ajateenijatele, koolitustest võttis osa üle 80 noore ja täiskasvanud filmihuvilise. Koolituste käigus tehti üle 20 lühifilmi kogupikkuses 25 minutit. Keskseks teemaks oli loodushoid, mida kajastati oskuslikult lühifilmide süžeedes ja materjalis. "Noorte filmikonkursil riisus koore auhinnalaualt Albu põhikool, kes võitis kaheksa preemiat kolmeteistkümnest, sealhulgas grand prix'," märkis festivali korraldaja.

Filmifestivali "Kino maale" laste ja noorte lühifilmivõistluse grand prix' võitsid Albu põhikooli õpilased Romi Tammeleht, Heleriin Gunin, Mari-Leena Talpas ja Keiti Kuusmann filmiga "Vingerpuss". "Vingerpuss" pälvis ka 1. jalaväebrigaadi eripreemia.

Filme saab näha SIIT

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles