Simuna piirkond tunneb muret hääbumise pärast

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullu läbis rahvamaja põhjaliku remondi, kus nüüd on ruumid ka raamatukogule. Fotol vallavanem Indrek Kesküla, raamatukoguhoidja Riina Tülli ning osavallavanem Mart Pruul.
Mullu läbis rahvamaja põhjaliku remondi, kus nüüd on ruumid ka raamatukogule. Fotol vallavanem Indrek Kesküla, raamatukoguhoidja Riina Tülli ning osavallavanem Mart Pruul. Foto: Arvet Mägi

Nagu mujalgi Eesti asulates, nii on Simunaski viimastel aastatel teenuseid vähemaks jäänud: suletud on postkontor, riiklik päästekomando, apteek, kohapeal puudub perearstiabi, mis teeb kohalikud inimesed murelikuks.

Simuna elanik Laine Turu kirjutab toimetusele saadetud kirjas, et kohapeal ei ole perearsti ning arst võtab vastu Väike-Maarjas. Vallakeskusesse tuleb sõita ka näiteks ravimite pärast. “Kuid sinna jõudmiseks peab olema isiklik auto või hea sõber, kes appi tuleb. Bussidega sõites tuleb oodata tunde,” märgib ta.

Mitmed on kurtnud, et bussiühendus Väike-Maarja ning Simuna vahel on kehv, aga eriti teravaks muutus liikuma saamise küsimus pärast arstipunkti kadumist eelmisel aastal.

Väike-Maarja vallavanem Ind­rek Kesküla ütles, et eelkõige tuleks inimestel kasutada neid võimalusi, mis on, sest bussid sõidavad tihti pooltühjalt, kuid nõustus, et alati saab paremini.

“Bussiliikluse teemat on võimalik arutada. See eeldab analüüsi ja reaalse vajaduse väljaselgitamist,” sõnas vallavanem. Ta lisas, et Simunas on kord nädalas pereõe vastuvõtt, samuti on võimalik, et sotsiaaltöötajad viivad abivajajatele ravimid.

Simunas elavad inimesed on rõhutanud ka osavalla staatuse tähtsust. “Kui osavald peaks ka ära kaduma, siis ei jää siia enam midagi,” arvas üks neist.

Indrek Kesküla sõnas, et osa­valla staatus on kohalikule rahvale oluline ning seda ei muudeta. Ta tõi välja, et mullu tehti Simunas palju: renoveeriti rahvamaja ning ka raamatukogu ja muusikakool said seal valgusküllase­mad ruumid. Tänu MTÜ Simuna Spordiklubi heale tööle läbis põhjaliku uuenduskuuri Simuna spordihoone.

Eelmisel nädalal kogunes Simuna osavalla halduskogu, kuhu kuuluvad Simuna piirkonnast – endisest Avanduse vallast – Väike-Maarja vallavolikokku valitud kuus saadikut.

“Viimasel halduskogu koosolekul arutati töökorraldust Simuna osavallas. Eesmärk oli ära kuulata nii Väike-Maarja vallavanema Indrek Kesküla kui ka Simuna osavallavanema Mart Pruuli arvamused, seisukohad ja ettepanekud töö efektiivsemaks korraldamiseks,” rääkis halduskogu esimees Ene Preem, kes on ise Kurtna küla elanik.

Ta lisas, et praegu Simuna piir­konnas töötaval sotsiaaltöötajal puudub autojuhiluba, mis takistab tal operatiivselt jõuda kõigi abivajajateni kogu osavalla territooriumil. Probleem on seda teravam, et üks Väike-Maar­ja valda tellitud elektriautodest peaks hakkama teenindama just Simuna piirkonda.

Arutati ka Simuna heakorda, eriti haljasalade ja rohumaade niitmist. Halduskogu tegi vallavalitsusele ettepaneku üle vaadata kõigi osavalla töötajate töökoormused, ametijuhendid ja leida lahendus sotsiaaltöö efektiivseks korraldamiseks.

“Läbi tuleb vaadata ka osavallavanema ametijuhend ning leppida temaga kokku konkreetsed ülesanded,” rääkis vallavanem Indrek Kesküla ning selgitas, et seoses Avanduse mõisa müügiga ei tule osavallavanemal enam tegeleda selle majandamisega ning seega on kohustuste hulk vähenenud.

Vallavanema sõnul on vaja osavalla elanikega kindlasti koh­tumine korraldada, et maha võtta üleliigsed hirmud ja kuulata inimeste muresid, mis ei ole tekkinud paari kuu, vaid aastate jooksul.

“Kui on tekkinud pinged, on keegi kusagil teinud mõne vea ning ilmselt on vaja rohkem suht­lemist,” leidis ka Simuna elanik, halduskogu liige Raili Sirg­mets ning ütles, et rahvakoosoleku kokkukutsumine on kindlasti oluline ning ka töökorralduslikke muutusi tuleb inimestele selgitada.

Kunagi Avanduse vallavanemana töötanud Sirgmets lisas, et teenindusasutused, nagu perearstipunkt, apteek, side või riiklik päästekomando, mis on kinni pandud, ei ole küll valla asutused, kuid alati ei pruugita seda üheselt mõista.

Sirgmetsa hinnangul saab Simuna arengusse rohkem panustada seltsitegevuse kaudu.

“Osavalla territooriumil paikneb küm­me küla, millest kaheksa on haaratud viie külaseltsi tegevusse. Aktiivsete külade puhul ei saa rääkida elanikkonna suurest vähenemisest ja noorte lahkumisest linna. Näiteks MTÜ Nelikand tegutsemispiirkonda Võivere, Kurtna, Nadalama ja Kärsa külla on elama asunud noori lastega perekondi ning paljud linna õppima või tööle läinud noo­red tulevad linnast tagasi maale elama,” rääkis Simuna osavalla halduskogu esimees Ene Preem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles