Homme algab lapse õiguste kuu

Merly Raudla
Copy
Lapsed mänguväljakul. Foto on illustratiivne.
Lapsed mänguväljakul. Foto on illustratiivne. Foto: Andres Haabu

Lastekaitse Liit tähistab novembrit kui lapse õiguste kuud. Kümnendat korda peetava sündmuse jaoks korraldatakse konverents, avaldatakse videokalender, ilmutatakse värske ajalehenumber ning organiseeritakse palju muud põnevat.

Lapse õiguste kuu suursündmuseks on 18. novembril toimuv Lastekaitse Liidu ja MTÜ Oma Pere asendushoolduse teemaline konverents, millega tähistatakse ÜRO lapse õiguste konventsiooni 30. aastapäeva Eestis. Juhitakse tähelepanu sellele, et lapsi puudutavate otsuste puhul tuleb esikohale seada lapse parimad huvid ja, et lapsel on õigus vabalt väljendada oma vaateid kõigis teda puudutavates küsimustes.

"Igale lapsele on vajalik ja tähtis üles kasvada perekonnas. Vanematel tuleb esmase kohustusena last hoida ja kaitsta ning tagada tema eakohane ja igakülgne areng," kõneles Lastekaitse Liidu juhataja Varje Ojala.

"Meie ühiskonnas leidub erinevaid peremudeleid. Üks nendest on hoolduspere, mis pakub kaitset ja hoolt lastele, kellel ei ole võimalik elada oma bioloogiliste vanematega,“ lisas liidu projektijuht Ireen Kangro. Ettekannetes selgitatakse, miks asendushooldusel elavatele lastele on vaja rääkida tema päritolust, kuivõrd oluline on lapsega suhelda ja teda kaasata tema elu puudutavatesse otsustesse ning kuidas rääkida rasketest teemadest.

Tänavu täitub 30 aastat, mil Eesti ühines lapse õiguste konventsiooniga.

Konventsioonis kirja pandud õigused kuuluvad igale kuni 18-aastasele lapsele ja noorele inimesele kogu maailmas, hoolimata välimusest, nahavärvist, soost, emakeelest, uskumustest ja arvamustest ning rahvusest.

Lastekaitse Liidu lapse õiguste saadikute koordinaator Triin Sooäär kõneles, et 30 päeva jooksu soovitakse ilmutada kolmkümmend 30-sekundilist videot, kus nii eesti kui vene emakeelega noored selgitavad eakaaslastele seda, millised on nende õigused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles