Võileivast kui kiirtoidu eelkäijast on saadud ideid trendikale võileivakultuurile. Ühelt poolt on põhjust rääkida mugavustoidust, mida populariseeritakse uute retseptidega, teisalt räägime veel ka lihtsast leivast ja võist kui juba sadu aastaid toidulaual olnust, mille valmistamisega saavad hakkama ka lapsed.
Suvel toimus Juhan Kunderi Seltsi korraldatud loovkirjutamisvõistluse “Leib meie laual” tänu- ja tunnustusüritus, kuhu olid kutsutud Rakvere linna ja maakonna koolidest osalenud õpilased ja nende juhendajad.
See oli 25. kord, kui koolinoored said kirjutada omaloomingut etteantud teemal. Seekord oli eesmärk toiduga kaasnevate tänapäevaste probleemide kajastamine ja leiva kui eestlaste põhitoidu jätkuv väärtustamine.
Aastakümnete jooksul on Juhan Kunderi Seltsis välja antud viis trükist laste omaloomingust. Sellel aastal osaleti omaloomingu projektis 46 tööga kaheksast koolist. Valiti välja 27 tööd.
Kirjutati luuletusi, muinasjutte, teadusjutte, jutte isiklikest kogemustest – ikka leiva ja leivakõrvase teemal. Omaloomingus väärtustati seda, et leiva ajalugu ei ole lõbus – leiba saab raske ja oskusliku tööga. Leiba on kullast kallimaks peetud, leib on vanem kui meie. Öeldakse, et vilja kasvatamine on raske töö, leiva küpsetamine püha töö. “Leib on kõige pea,” ütleb vene vanasõna.
Lapsed tundsid muret toidu raiskamise pärast. On peresid, kus toitu iga päev ei jätku, kuid tuhandete tonnide kaupa läheb ometi kusagil seda raisku.
Lapsed tundsid muret toidu raiskamise pärast. On peresid, kus toitu iga päev ei jätku, kuid tuhandete tonnide kaupa läheb ometi kusagil seda raisku. Kirjutati leiva seiklustest prügikastis, toidupanga võimalustest, vanaemaga koos küpsetatud leivast, isaga koos põllul vilja lõikusest ja vanaisaga viljakuivatis töötamisest.