Kümme tuhat rõõmsat muna päevas

Copy
21. juunil saabusid Äntu kanalasse esimesed broileritibud.
21. juunil saabusid Äntu kanalasse esimesed broileritibud. Foto: Ain Liiva

Äntu Mõisa mahemunad ilmselt siinmail enam tutvustamist ei vaja. Ostjad teavad, mis on hea, ja ükski muna üle ei jää. Möödunud kuul ilmus tootevalikusse ka Eesti esimene mahebroileriliha. Mida kujutab endast mahekana? Kust ta tuleb, mida sööb ja kuidas ta elab?

Kümme tuhat rõõmsat muna päevas.
Kümme tuhat rõõmsat muna päevas. Foto: Ain Liiva

Kui üldiselt võib igipõlisele küsimusele vastates vaidlema jäädagi, siis Äntu Mõisas on selge sott: enne oli kana. Ehk siis tibu. Äntu Mõis OÜ ostab Soome ja Poola koostööpartneritelt ühepäevased tibud. Vast koorunud sulepallid sõidutatakse Pandivere kõrgustikul asuvasse uude koju, kus neid ootab soe tuba ja lahke pererahvas. Uus 5000- kuni 10 000-pealine tibubande saabub kanalasse kolm korda aastas. Selleks ajaks on eelmised olijad lahkunud. Neist ei jää lõhnagi. Ruum roogitakse tühjaks, pestakse, lubjatakse, desinfitseeritakse mitu korda ja allapanuks tuuakse sinna uus saepuru. Enne lindude juurde pääsemist tuleb läbi astuda desovannist ning pesta ja desinfitseerida käed. Võõrad peavad kandma kaitseriietust, et kanadele mõnd nakkust ei viiks.

Tagasi üles