Kas Imastu Allikjärv on saastunud?

Andres Tohver
, ajakirjanik
Copy
Imastu hooldekodu juhataja Sigrit Kullang Allikjärve ääres. Majake tema selja taga on hooldekodu biopuhasti.
Imastu hooldekodu juhataja Sigrit Kullang Allikjärve ääres. Majake tema selja taga on hooldekodu biopuhasti. Foto: Ain Liiva

Imastu mõisa edelaküljel paikneb 0,6-hektariline Imastu Allikjärv, mille kaldajoone pikkus on 533 meetrit. Veekogus on üks saar. Allikjärvest on kujunenud tüliõun uue mõisaomaniku ja kohaliku hooldekodu vahel, põhjuseks veesilma väidetav saastamine reoveega.

Tallinna ülikooli ökoloogiakeskuse juhataja professor Jaanus Terasmaa sõnul on reovee laskmine järve probleem. "1965. aastal rajati Imastu küla reoveepuhasti ning allikasse, mis peaks olema värske vee võtmise koht, asuti laskma küla reovett. 2012. aastal reoveetorustik ajakohastati, ent biopuhastit läbinud vesi suubub endiselt Imastu allikasse," selgitas ta.

Terasmaa sõnul on külas koos Imastu hooldekodu asukatega üle 500 elaniku. "Tuntakse muret selle pärast, et küla veevärgi ja reovee korraldus on Imastu hooldekodu hallata ning selle hooldamine ei pruugi vastata nüüdisaegsetele standarditele," teatas professor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles