Kuus nõuannet ohutuks mardisantimiseks

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Mõne aasta eest väisasid Virumaa Teataja toimetust muusikalembesed mardisandid.
Mõne aasta eest väisasid Virumaa Teataja toimetust muusikalembesed mardisandid. Foto: Meelis Meilbaum

Täna on mardilaupäev, mil traditsiooni kohaselt liiguvad perest perre mardisandid. Et ajad on sandid, tähendab, et mardid ja kadrid peavad sanditama vastutustundlikult. Eesti Folkloorinõukogu jagab soovitusi ohutuks santimiseks.

Esimene soovitus: koli sandiperega veebiÜllata sõpru ja sugulasi suhtluskanalites kõnedega. Las nad olla jahmunud, kui teiselt poolt ekraani vaatavad vastu maskide taha peidetud silmapaarid, kelle isikud jäävadki mõistatuseks. Proovida võib ka helistamist ülemusele või tundmatutele profiilidele ja numbritele

Kui tekkis küsimus, kuidas annid kätte saada, siis moodsas maailmas on selleks nii pakiautomaadid kui -robotid. Aga miks mitte paluda kõne vastuvõtjal hoopis annetada heategevuseks: tite hambaraha lastehaiglale, juudi kaupmehelt ostetud värske õhu tasu vabatahtlikele pritsumeestele või hobusele mangutud kaeraterad eurodena loomade varjupaigale.

Teine soovitus: kohtu peredega õues. Kui riputada poestendile ja tänavalaternatele sildid, et mardid-kadrid ootavad kohtumist kindlal kellaajal suure kase all, saab igaüks harjutada kommiviset annikotti ja avastada endas peituva talendi. Võib laulda hoopis naabri akna all ja las ta siis üllatub, et sandid on end sinna üles rivistanud.

Kolmas soovitus: kasuta olukordi, millesse niigi satud. Kui töötad lasteaias, koolis või kontoris, haara härjal sarvist ja saabu mardi- ja kadrilaupäeval kohale kostümeeritult. Las kolleegid imestavad ning võtavad tulevaseks aastaks kaasa teadmise, et tark ei jäta võimalust kasutamata

Neljas soovitus: tee eelkokkuleppeid. Kui siiski tahad käia kodust kodusse, pane kokku oma sandipere neist inimestest, kellega koos nii või teisiti iga päev toimetad. Õnne ja tervist mine tooma samuti vaid sama ringkonna kodudesse, veendudes eelnevalt, et oled nende juurde oodatud. Kodude arvukuse asemel keskendu hoopis pikale eeskavale – nii saavad santijad ja võõrustajad suurema naudingu ning väheneb kontaktide arv.

Viies soovitus: mask maskile liiga ei tee. Aeda, akna alla või tuppa minnes kanna sandimaski all ka näomaski. Teadagi, et topelt ei kärise!

Kuues soovitus: püsi terve. Mine santima ainult siis, kui oled veendunud, et oled terve! 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles