Riik plaanib tõsta sortimata prügi hinda

, suvereporter
Copy
Riik plaanib tõsta sortimata prügi hinda, et motiveerida inimesi prügi sortima ja seeläbi suurendada materjalide taaskasutust.
Riik plaanib tõsta sortimata prügi hinda, et motiveerida inimesi prügi sortima ja seeläbi suurendada materjalide taaskasutust. Foto: Meelis Meilbaum

Euroopa Liidu eesmärkide kohaselt tuleb 2025. aastal korduvkasutuseks ette valmistada ja ringlusse võtta vähemalt 55 protsenti olmejäätmete kogumassist. 2019. aastal võeti Eestis ringlusesse 31 protsenti prügist. Aastal 2030 tuleb teha seda 60 protsendi ulatuses.

Ringlusse võttu on seni pärssinud olmejäätmete ladestamise kõrge osakaal. "Senise praktika muutmiseks tuleb tõsta ladestustasu, mis on mõjus viis jäätmeid vähem ladestada ja enam ringlusse võtta," ütles keskkonnaminister Tõnis Mölder.

Ohtlike jäätmete ja tavajäätmete ladestamise saastetasu tonnihind on praegu 29,84 eurot. Ladestamise vähendamiseks on kavas tõsta see 60 eurole. Olmejäätmete ladestamise saastetasu tõuseks praeguselt 29,84 eurolt 90 eurole tonni eest. Uued tasud rakenduksid eelnõu järgi alates 2023. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles