Kommentaar: parem pension seenioridele muudab elu oluliselt kergemaks

Copy
Ivi Eenmaa.
Ivi Eenmaa. Foto: Erakogu

Riigikogu päevakorras oli 27. oktoobril esimesel lugemisel eelnõu, mis rõõmustab rohkem kui 280 000 inimest otseselt ja annab kindlustunde kõigile neile, kes lähiajal pensioniealiseks saavad. Nimelt esitas rahandusminister Keit Pentus-Rosimannus valitsuse eelnõu “Tulumaksuseaduse muutmise seaduse eelnõu (469SE)”, mis vabastab kõik pensionärid, nii töötavad kui ka vanaduspõlve pidavad, tulumaksust keskmise pensioni ulatuses.

Eelnõu vastuvõtmise korral hakkab see kehtima küll alates 2023. aastast, kuid sellega lõpeb ka meie lähiajaloo ühe kõige häbiväärsema sotsiaalse eksperimendi aeg. Nimelt võrdsustati 2016. aasta lõpus pensionärid palgasaajatega ja neilt võeti ära 500 euro suurune tulumaksuvabastus. Eriti said pihta aga kõik need pensionärid, kel oli jõudu, tahtmist ning soovi oma elujärge parandada ja kes jätkasid töötamist. Tulumaks võeti maha nii palga kui ka pensioni pealt ja täiega!

Keskmise pensioni tulumaksuvabaks muutmine tähendab pensionäridele aastas 370 euro suurust võitu. Seejuures hakkab keskmine pension olema tulumaksuvaba nii töötava kui ka mittetöötava pensionäri jaoks. Raske on ette kujutada, kuidas saadaks koolides, meditsiiniasutustes ja paljudes teistes kohtades hakkama, kui sealt lahkuks suurte kogemustega elujõulised ja rõõmsad töötajad. Olen sügavalt veendunud, et oli suur viga neid kõrgema maksustamisega tööturult eemale tõrjuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles