Nädalal lind: hangelind

Peep Veedla
, hobiornitoloog
Copy
Hangelind kivil.
Hangelind kivil. Foto: Peep Veedla

Arktikas pesitsevate hangelindude rändeaeg on käes, mistõttu võib olla õnne neid ka meie mail kohata. Kui mullu trehvas Lääne-Virumaal esimesi hangelinde Jaana Vain Käsmus 25. oktoobril, siis tänavu sai Viive Kiis ühe isendiga kokku Kadrina vallas Ama külas juba 29. septembril.

Hangelind on avamaastike asukas. Nagu lõokegi. Sellepärast nimetanud vanarahvas teda lumelõokeseks. Tänapäeval tuntakse kuni 1991. aastani eesti keeles lumetsiitsitaja nimetust kandnud hangelindu vähem, sest ta ei külasta meid igal talvel.

Kui aga kohale tuleb, on raske hangelindude parve mitte märgata. Isegi lume taustal hakkavad põhitoonilt valged linnud hästi silma. Sellepärast, et nad on valged. Valge lind mõjub eriliselt, sest me pole harjunud valgeid sirtsusid nägema. Luiki küll, viimasel ajal ka hõbehaigruid, samuti üksikuid tuvisid, kuid väikesi laululinde ... Vaid sabatihased sobivad võrdluseks, kuid neidki kohtab harva ja mitte avamaastikul. Hangelindude parv teepervel sunnib aga tahtmatult kiirust vähendama, et põhjamaisest eksootikast osa saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles