Kommentaar: koroona, gripp või külmetus – kuidas neid eristada ja ravida?

, proviisor
Copy
Südameapteegi proviisor Kerli Vahar.
Südameapteegi proviisor Kerli Vahar. Foto: Erakogu

Lisaks koroonaviirusele levivad praegusel aastaajal gripp ning teised hingamisteede viirushaigused, mis põhjustavad köha, kurguvalu, nohu ja palavikku. Kuidas teha vahet, milline viirus on külge hakanud, ja otsustada, milliseid raviviise kasutada?

Ainult haigustunnuste järgi ei ole kahjuks võimalik selgeks teha, kas tegemist on koroona, gripi või mõne muu hingamisteede viirushaigusega. Ägedate hingamisteede sümptomite ja palaviku korral on soovitatav teha test, millega saab kindlaks määrata, kas tegu on koroonaviiruse või gripiga. Koroonaviiruse kiirteste saab soetada apteegist ning positiivse koduse testi korral suunab perearst PCR-testi tegema. Gripi tuvastamiseks tehakse tavaliselt perearsti juures gripi kiirtest. Kui need testid on negatiivsed, siis võib eeldada, et tegemist on muu hingamisteede viirushaigusega, mida rahvakeeli nimetatakse külmetushaiguseks.

Nii gripp, koroonaviirus kui ka muud hingamisteede viirushaigused on piisknakkused, mis tähendab, et need levivad köhimise, aevastamise või rääkimise ajal õhku lenduvate süljepiiskadega, mis satuvad teise inimese hingamisteedesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles