Lääne-Virumaa Eesti ringmajanduse juhtpiirkonnaks

Copy
Aarne Leisalu, Ph.D, Lääne-Viru arenduskeskuse ettevõtluskonsultant
Aarne Leisalu, Ph.D, Lääne-Viru arenduskeskuse ettevõtluskonsultant Foto: Maarius Suviste

Mul oli meeldiv võimalus saada Lääne-Virumaaga lähemalt tuttavaks kaks aastat tagasi, kui siirdusin Tallinnast (ja Põlvast) Eesti regionaalse tasakaalustamise missioonist kantuna Lääne-Viru arenduskeskuse ettevõtluskonsultandiks ja sain Rakvere elanikuks. Tegevuse raames on olnud võimalik tutvuda paljude tublide maakonna eri suurusega ettevõtete juhtide ja omanikega (ja ehk ka mõnevõrra tugida nende ettevõtete arengut), aga ka ideetada ja lüüa kaasa mitmes maakonna arendustegevuses. See on olnud põnev ja intensiivse tegutsemise aeg.

Lääne-Virumaa on rahvaarvult ja sisemajanduse koguproduktilt (SKP) Eesti maakondadest viiendal kohal, kuid vähem linnastunud maakondade hulgas selge liider. Looduskeskkonnalt ja -väärtustelt on maakond Eesti mõistes mitmekesine nii põllumaa, metsa kui ka riigi strateegiliste maavarade – põhjavesi ja põlevkivi, tehnoloogiline lubjakivi, aga ka fosforiit – poolest.

Maakonna majandus põhineb suuresti traditsioonilistel majandusharudel ja ettevõtetel. Sekundaarsektori SKP osas on maakond Eestis teisel kohal, ekspordinäitajatelt elaniku kohta kolmandal kohal, kuid tööhõive järgi sarnane pigem nn maaliste regioonidega. Maakond on mitmekülgse ettevõtluse, eelkõige töötleva tööstuse, aga ka oluline põllumajanduse piirkond, siin on mitu suurettevõtet, ettevõtlust toetab arvestatav hulk väikeettevõtteid, tertsiaalsektor (teenindus, turism jt) on tagasihoidlik ja kasvu ootuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles