Juhtkiri: tublide inimeste kiituseks

Virumaa Teataja
Copy
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Meelis Meilbaum

Pahatihti me ei märka oma ümber toimetavaid tublisid inimesi. Kassapidaja nägu näeme alles siis, kui midagi on halvasti. Ettevõtja nime võtame suhu pärast seda, kui palgapäev hilineb.

Paraku on see nii, et kaubanduskeskuse müüja ei saa just palju kadestavaid pilke. Need ametid, mis on ülivajalikud meie ühiskonna tavapärasel kujul jätkumiseks, on paljude jaoks halva mainega. Neid võetakse kui ameteid, mis tuleb valida siis, kui pole piisavalt nutti, ülbust ega vastupidavust, et saada paremale kohale.

Paljud värskelt keskkooli lõpetanud noored ihkavad kuulsust, tähesära. Ameteid, mis esmapilgul ei tundu ihaldusväärsed, põlatakse kergesti, andmata endale aru, et väärtuse ameti taha loob just inimene ise. Kui kõik on kuulsad, siis tähendab kuulsus üha vähem. Aga palju reaalsemalt kõlab teine variant. Variant, et aja jooksul süvenevad vaimsed hädad noorte seas veelgi kiiremini. Sest mingil hetkel peab ju saabuma see massiline selgusehetk – mõistmine, et enamikul inimestel tuleb teha neid töid, mis ühiskonda toimimas hoiavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles