Õpetlik mängufilm "Elu on töö on elu" jõuab teleekraanile

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Võrdsete võimaluste volinik Liisa Pakosta filmi "Elu on töö on elu" esilinastusel kinos Artis. 
Võrdsete võimaluste volinik Liisa Pakosta filmi "Elu on töö on elu" esilinastusel kinos Artis. Foto: Remo Tõnismäe

Töö- ja pereelu ühitamine tähendab, et ühesainsas elus tuleb hakkama saada tööl käimise ja perekonna eest hoolitsemisega, jätmata sealjuures unarusse iseenda vajadusi. Neist teemadest rääkiv mängufilm jõuab juba selle nädalal ETV ekraanile. 

Osa töö- ja pereelu ühitamise kohustusi saab pikalt planeerida ja koos tööandjaga varakult plaane teha, aga on selliseid edasilükkamatuid kohustusi, mis sajavad kaela nagu välk selgest taevast. Laps võib ootamatult haigestuda ja tuleb koos temaga öö haiglas veeta. Tekkida võib vajadus laps koosolekule kaasa võtta, mis pehmelt öeldes tekitab kolleegides hämmeldust. Ootamatult võib juhtuda, et eakas ema või isa ei saa mõnda aega oma kodus üksinda hakkama ja elu nõuab kiiret ümberkorraldamist. Kuidas muuta perekonnaliikmete elukorraldust, kui pakutakse suurepärast tööd välisriigis? Kõigile neile küsimustele leiab vastuseid filmist "Elu on töö on elu". 

"Tööd tuleb nõuetekohaselt ning hästi teha ja oma perekonna eest tuleb samuti hästi hoolitseda. Alaealiste laste eest tuleb mõlemal vanemal perekonnaseaduse järgi võrdsel määral hoolt kanda. Kuid abi ja tuge võivad vajada ka teised pereliikmed, olgu siis puudega, ent juba täiskasvanud laps või eakad vanemad või vanavanemad. Sageli satuvad kohustused samale ajahetkele ja selle kõige keskel veel ka omaenda vajadustega arvestamine võibki olla keeruline," selgitas võrdsete võimaluste volinik Liisa Pakosta.

Kõigi nende muredega pistavad rinda Eesti tippnäitlejate osalusel värskelt valminud musta komöödia "Elu on töö on elu" peategelased. Filmi tootja on Kuukulgur Film ja režissöör Jan Erik Nõgisto. Filmis teevad kaasa Tambet Tuisk, Evelin Võigemast, Leene Vugts, Liina Vahtrik, Helgi Sallo, Volli Käro, Ain Mäeots ja teised tuntud näitlejad.

Film tugineb päriselu lugudele. Filmi peategelasteks on perekond (Tambet Tuisk ja Evelin Võigemast), kel kohustusi rohkem kui aega. Neilegi tundub alguses, et nad peavad ise kõigega hakkama saama ja abi küsimine ei tule kõne allagi. Asjad hakkavad laabuma siis, kui isa ja ema julgevad oma tööandjatega (Liina Vahtrik ja Ain Mäeots) rääkida ning ka koolist ja kohalikust omavalitsusest abi küsida. 

Film on ETV ekraanil 25. novembril ja korduses 27. novembril ning on leitav Jupiterist, Telia videolaenutusest, Elisa videolaenutusest, Elisa Huubist ja veebilehelt toopereelu.ee.

Filmi produtseeris võrdsete võimaluste voliniku kantselei, kelle taotlus tutvustada õpetliku filmiga 2022. aastal Eestiski ülevõetavat uut töö- ja pereelu ühitamise direktiivi tunnistati Euroopa Liidu õiguste, võrdõiguslikkuse ja kodakondsuse programmi (2014–2020) rahastuse vääriliseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles