Noorsootöö nädalal proovitakse 15-minutilisi nutipause

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Noorsootöö nädal keskendub vaimsele tervisele.
Noorsootöö nädal keskendub vaimsele tervisele. Foto: Noorsootöö Nädal

Täna algas noorsootöö nädal, mis kestab 30. novembrini ja toimub juba üheteistkümnendat korda. Seekordse nädala teema on "Teen endale head", mis toob fookusesse vaimse tervise ja digitaliseerumise.

Korraldajad kutsuvad üles võtma nädala jooksul aega iseendale ja panna iga päev nutiseade 15 minutiks lennurežiimile, et sel ajal teha midagi vaimu või keha turgutavat. Nädal toob ka palju üritusi ja arutelusid nii noortega kui ka noortele.

Noorsootöö nädal toimub haridus- ja noorteameti ning noorte infoportaali Teeviit eestvedamisel. Nädal keskendub vaimse tervise ja digitaliseerumisega seotule ning heidab valgust nii positiivsele kui ka negatiivsele, mida online'i kolimine meie kõigi ellu toonud on. Nädala raames toimub nii noortele kui ka noorte eestvedamisel hulganisti ettevõtmisi üle Eesti. Keskseks üleskutseks on sel korral võtta aega iseendale.

Lääne-Virumaal leiavad aset vaimse tervise teemaline kogemuskohtumine "Noorelt noorele" Vinnis, virtuaalreaalsuse prillide töötuba Rakvere avatud noortekeskuses (eelregistreerimisega) ja noorte inspiratsioonipäev "Sõbaks iseendaga" (eelregistreerimisega), mille korraldab Kadrina noortevolikogu.

"Mitte kunagi varem pole me kogenud nii kiireid ja suuri muutusi oma harjumuspärases elus, kui selle tõi kaasa viiruskriis," ütles haridus- ja teadusminister Liina Kersna. "Mida ja kuidas saame teha paremini, et digitehnoloogia töötaks meie kasuks, kuid samas säiliks ka inimlik ja hädavajalik otsekontakt? Kuidas sel keerulisel ajal hoida oma vaimset tervist? Mis on see väike vitamiin iga päev, mis hoiab meid tervena? Järjest rohkem suhtleme virtuaalselt, ekraanide kaudu, seda ka noortevaldkonnas. Ja järjest rohkem näeme, et need kiired muutused ei ole kõigile võrdselt jõukohased," rääkis minister.

Inspiratsiooni jagamiseks on valminud ka videoklipid, kus noor sisulooja ja sotsiaalmeedias inspireerija Karl-Gustav Kurn näitab, mida tema oma 15 minutiga ette võtab. "Armastan võtta päevas väikeseid pause, et niisama värskes õhus olla ja mõtiskleda," sõnas Kurn. "Vahel on huvitav lihtsalt jalutada, inimesi jälgida ja mõelda, et igaühel on oma elu ja mured. Oluline on leida üles need inimesed, kes sinu heaolule hästi mõjuvad," julgustas ta hoidma inimesi oma ümber. 

Noorsootöö nädala kavaga saab lähemalt tutvuda veebilehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles