Kuidas inimesed ja hundid paremini koos elada saaksid?

Copy
Agnes Blank
Agnes Blank Foto: Erakogu

Novembris algas hundijaht, mille käigus lubatakse küttida 50 isendit. Seda on küll vähem kui eelmisel aastal, kuid Eesti Loomakaitse Selts (ELS) soovitab pöörata tähelepanu küttimise asemel inimeste ja huntide kooseksisteerimise parandamisele.

Praeguste andmete põhjal on teada 18 hundi pesakonda üle Eesti, prognoosi järgi on aga tänavu 24–26 pesakonda. Kehtiva kava järgi on eesmärk tagada Mandri-Eestis vähemalt 20 pesakonda. Hinnangu kohaselt mahub elama ja võiks püsivalt elada 150–200 hunti, mõne sõnul isegi 800–1000, selleks et hoida meie keskkonda tasakaalus. Ka Euroopa Komisjoni sõnul ei ole huntide jahtimine nii tõhus ega jätkusuutlik, kui on ennetusmeetmed.

Euroopa Liit (EL) eraldab oma programmi LIFE raames raha keskkonna- ja looduskaitseprojektidele. Looduse ja bioloogilise mitmekesisusega seotud projektide eesmärk on parandada ohustatud liikide ning elupaikade kaitset. Programmist on rahastatud üle 40 projekti, mis on seotud huntide kaitsmise ja nendega koos eksisteerimisega ning mis on aidanud leida ja katsetada häid tavasid nende eesmärkide saavutamiseks. Rühm on esile toonud palju näiteid ja juhtumiuuringuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles