Eesti kohtuekspertiisi instituut hakkab seirama reoveest narkootikume

Merly Raudla
Copy
Narkootikumid. Foto on illustratiivne.
Narkootikumid. Foto on illustratiivne. Foto: Peeter Langovits

Justiitsministeerium ja Eesti kohtuekspertiisi instituut (EKEI) sõlmisid kokkuleppe, et järgmisest aastast hakatakse seirama reoveest narkootikumide tarbimise ulatust Eestis.

Kriminaalpoliitika peab tuginema andmetele ja analüüsile. Reovee analüüs narkoainete seireks on paljulubav ja arenev meetod ka rahvusvaheliselt ning see toob kokku eri valdkondade teadlased ja poliitikategijad. "Uurimisvaldkondadena on siia hõlmatud kriminoloogia, keemia ning epidemioloogia. Selle abil saame teada inimeste narkootikumide tarbimise harjumuste ja nende muutuste kohta," ütles justiitsministeeriumi analüüsitalituse juhataja Mari-Liis Sööt ja lisas, et analüüsi tulemused võimaldavad riigil paremini ennetus- ja kriminaalpoliitikat kavandada. Nii on ka kohalikel omavalitsustel täpsem teadmine enda piirkonnas toimuva kohta.

Reoveeproove narkootikumide tarvitamise kohta plaanitakse võtta Tallinnast, Kohtla-Järvelt, Pärnust, Viljandist ja Võrust. Esimesed proovid reoveest võetakse jaanuari keskel ning tulemuste analüüs saabub veebruaris. Edaspidi seiratakse narkootikumide tarvitamist reoveest kord kvartalis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles