Laupäevane tuvide surnuaed Rakvere Tsentrumi ümber – linnugripp või mürgitamine?

Mart Rauba
, ajakirjanik
Copy
Elusaid tuvisid on Tsentrumis jätkuvalt rohkem kui surnud tuvisid.
Elusaid tuvisid on Tsentrumis jätkuvalt rohkem kui surnud tuvisid. Foto: Mart Rauba

Möödunud laupäeval avanes Rakvere Tsentrumi ümber kõndijaile trööstitu vaatepilt – hoonet ääristasid kümned surnud tuvid. Lõuna paiku sotsiaalmeediasse postitatud videos avaldab filmija arvamust, et tegu on ilmselt mürgitamisega.

Facebooki gruppi "Märgatud Rakveres" postitatud klipis näeme naist, kes korjab laipu hunnikusse, ehkki see pole tema tööülesanne. Tegu on nähtavasti linnakodanikuga, kes vabatahtlikult käed külge lõi. Ehkki algatus oli ilmselt kantud heast soovist tänav korda teha, ei tohi põllumajandus- ja toiduameti (PTA) ettekirjutuse kohaselt arvukalt surnuna leitud linde ise koristada. Kuna surmade põhjuseks võib olla lindude gripp, tuleb laipadest teada anda PTA infotelefonil 605 4767. Amet saadab spetsialistid, kes koristavad laibad ja võtavad proovid surma põhjuse selgitamiseks. Laibad käideldakse nõuetele vastavalt ehk saadetakse põletamiseks AS-i Vireeni tehasesse.

Info jõudis ka PTA Rakvere esindusse, kuid sealt saadetud järelevalveametnik Kaja Vainola jõudis kohale siis, kui laibad juba koristatud olid. Laboratoorseks analüüsiks polnud enam võimalik ühtegi proovi võtta. Vainola vaatles siiski maja ümbrust ja käis ka katusel. "Arvestades, et tegu on kesklinnaga, tuleks nende tuvikolooniate vastu alustada võitlust, näiteks mingite linnupeletajate abil," ütles Vainola, kes oli nähtust hämmingus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles