Täna on omariikluse põlistumise päev, vabana elatud aeg on nüüd pikem kui okupatsioon

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Sinimustvalge lipp.
Sinimustvalge lipp. Foto: Toomas Erapart

Eesti Muinsuskaitse Selts eesotsas auesimees Trivimi Vellistega on välja arvutanud, et valguse aeg saab täna pikemaks kui pimeduse aeg, vaba Eesti riigi päevade arv on ühe võrra suurem nelja okupatsiooniaja päevade koguarvust.

Eesti riik on üle elanud neli okupatsiooni. Meie riiki on kaks korda okupeerinud Saksamaa ja kaks korda NSV Liit, millest teine okupatsioon kestis tublisti üle neljakümne aasta. Okupatsiooni all elatud päevade koguarv on 18 950.

"30. novembri tähtpäev on kordumatu. Valguse aeg saab pikemaks pimeduse ajast! Ja see vahe kasvab iga päevaga," kirjutas Velliste sotsiaalmeedias jagatud postituses.

Ta selgitas, et 30. novembri pühitsemine on rahvaalgatus, mitte riiklik tähtpäev, ja igaühel on voli otsida päevale parimat nime. "Kogu asi sai alguse juba kaheksa aastat tagasi. 27. märtsil 2013 pühitsesime mäletatavasti priiuse põlistumise päeva," selgitas Velliste. "Tol päeval sai meie praegune, teine Eesti aeg ühe päeva võrra pikemaks esimesest Eesti ajast. Asjakohase päevade loendamise tegid muinsuskaitse seltsi Tõru klubi akadeemilise doktorikraadiga liikmed Uku Pihlak ja Tiit Riismaa."

Kaheksa aastat tagasi kanti rinnas märki, millel oli number 7890 ehk esimese Eesti aja pikkus päevades, nüüd on aktuaalne number 18 950 ehk kõikide okupatsioonipäevade kogupikkus.

Seni on 30. novembri kohta jäänud enim kõlama nimetus omariikluse põlistumise tänupäev. "Eesti rahvas ei pruugi sel päeval korraldada suuri kogunemisi. Piisab, kui keskpäeval – kirikukellade saatel – asetavad kaitseliitlased, naiskodukaitsjad ja teised vabadussõja ausammaste juurde lilli ja küünlaid," märkis Trivimi Velliste. "Õhtul võiks kodudes katta söögilaua harilikust veidi pidulikumalt. Nõnda väljendaks Eesti inimene oma vaikset tänu pikalt kestnud vabaduse eest."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles