Välisminister Eva-Maria Liimets külastas Ühendkuningriigi välisministri Elizabeth Trussiga Tapat

Veiki Ojaperv
, Tegevtoimetaja
Copy
Välisminister Eva-Maria Liimets (paremal) kohtus Tallinnas Ühendkuningriigi välisministri Elizabeth Trussiga.
Välisminister Eva-Maria Liimets (paremal) kohtus Tallinnas Ühendkuningriigi välisministri Elizabeth Trussiga. Foto: Välisministeerium

Välisminister Eva-Maria Liimets kohtus täna, 30. novembril Tallinnas Ühendkuningriigi välisministri Elizabeth Trussiga, et arutada eelseisvat NATO välisministrite kohtumist Riias, Euroopa julgeoleku, sealhulgas Valgevene ja Ukraina küsimusi ning rahvusvahelist koostööd küber- ja digiteemadel. Välisministrid külastasid koos Tapal NATO suurendatud kohaloleku raames Eestis teenivaid Ühendkuningriigi sõjaväelasi.

Eesti välisminister tänas Ühendkuningriiki panuse eest Euroopa ja Eesti julgeolekusse ning rääkis ka ootustest eelseisvale NATO välisministrite kohtumisele. "Meie jaoks on oluline kinnitada taas NATO ühtsust, ootame oma piirkonnas alliansi kaitse- ja heidutushoiaku tugevdamist ning kiiret kokkulepet Ukraina aitamises," selgitas väliminister Liimets.

Välisminister Liimets rõhutas vajadust toetada Ukrainat ajal, mil nende piiride ümber koondub Venemaa sõjaline jõud. Ministrid leidsid, et praegu on oluline näidata poliitilist ühtsust, anda majanduslikku ja poliitilist tuge ning aidata kasvatada Ukraina kerksust. "Peame hoolitsema selle eest, et meie sõnum oleks kristallselge ja toimiks usutava heidutusena – uus rünnak Ukraina suveräänsuse ja territoriaalse terviklikkuse vastu tooks endaga vääramatult kaasa lääne tugeva ja ühemõttelise reaktsiooni."

Eesti ja Ühendkuningriigi välisministrid rõhutasid, et Valgevene võimud vastutavad Poola, Leedu ja Läti piiridel Euroopa Liidu vastu suunatud hübriidrünnaku tagajärjel tekkinud pingete eest. "Oleme seisukohal, et Valgevenel tuleb tagada Euroopa Liidu piiri äärde toodud migrantide inimväärne kohtlemine, anda neile humanitaarabi ja võimaldada oma koduriikidesse naasta," rõhutas välisminister.

Välisminister Liimets tõstis esile Eesti ja Ühendkuningriigi tihedat koostööd ka tehnoloogia ja demokraatia edendamise vallas. Uue aasta alguses korraldab Eesti Tallinnas rahvusvahelise meediavabaduse konverentsi, mille peamine eesmärk on kaitsta meediavabadust nii traditsioonilises kui ka veebimeedias ning toetada vaba ajakirjandust terves maailmas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles