Valguse alguses tantsivad värvid täppidega

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Pusa näitusel "Roosa täpp ja valguse algus" Rakvere teatris jätkuvad maalid mõtteliselt ka väljaspool raame.
Pusa näitusel "Roosa täpp ja valguse algus" Rakvere teatris jätkuvad maalid mõtteliselt ka väljaspool raame. Foto: Marianne Loorents

Rakvere Teatrigaleriis avatud Pusa näitus “Roosa täpp ja valguse algus” kulgeb läbi kunstniku loomingu valgest struktuursest maalist värviküllaste (mõtte)mustrite ja maalist maali lendlevate täppideni.

Pusa

Pusa värvikatel maalidel ilmutavad end nii täpid kui ka avastamata maailmad.
Pusa värvikatel maalidel ilmutavad end nii täpid kui ka avastamata maailmad. Foto: Marianne Loorents
  • Pusa ehk Piret Bergmann (Torim) on lõpetanud Eesti kunstiakadeemia Pärnu kolledži, elab ja töötab Pärnus: tegutseb maalikunstnikuna, kureerib näitusi Endla teatris ning on töötanud Pärnu Linnagaleriis.
  • On kirjutanud ja illustrmeerinud mitu lasteraamatut.
  • Joonistab pilte titeriiete firmale MiniBeebi.
  • Pusale on antud Ants Laikmaa noore kunstniku preemia (1998), Eesti Kultuurkapitali Pärnumaa kultuuritegija preemia (2008 ja 2015) ja Pärnu kunsti aastapreemia (2011). Pusa on Eesti Kunstnike Liidu liige.

Pusa on nii omapärane nähtus Eesti kunstimaastikul, tõdeb Rakvere teatri peakunstnik Eveli Varik. “Pusa käekiri on nii dekoratiivne, et ta võiks lasteraamatute illustratsioone teha. Seda ta teebki. Aga tulla selle peale, et teha illustratsioone ülisuurelt maaliks ning arendada sellest oma stiil, see on päris naljakas ja põnev,” räägib Varik ühe hingetõmbega. Mõtleb hetke ja lisab, et Pusa tööde kirkus ja erksus meenutab peipsivenelaste ja narvakate värvigammat, samuti tulevad kohe meelde Fabergé munad. “Ja siis on veel Mehhiko ja India,” täiendab Pusa ehk Piret Bergmann naerdes. Kohalike kaudsete mõjutajatena nimetab ta oma juuri. “Minu vanaisa oli seto ja vanaema mulk, nii et kui need kokku panna, saab ka päris hea koosluse,” märgib Noarootsist pärit maalikunstnik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles