Väike-Maarja vald loosib jätkuvalt elanike vahel välja rahalisi preemiaid

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Üldiselt on omavalitsused preemiatega peibutamisest loobunud. Väike-Maarja vallas käib aga raha loosimine edasi.
Üldiselt on omavalitsused preemiatega peibutamisest loobunud. Väike-Maarja vallas käib aga raha loosimine edasi. Foto: Ain Liiva, Shutterstock/Scanpix

Neli aastat tagasi, enne kohalikke valimisi ja nendega kaasnenud haldusreformi, peibutasid paljud omavalitsused endile uusi elanikke lubadusega loosida uusasukate vahel välja rahaline preemia. Pole teada, kas ja kui palju see meede tulu tõi, aga tasapisi see asi igatahes hääbus. Välja arvatud Väike-Maarja vallas, kus elanike vahel loositakse jätkuvalt välja kaks 1000 euro suurust rahasummat.

Iga “pea” on omavalitsusele tähtis, sest osa üksikisiku tulumaksust laekub linna või valla eelarvesse. Eriti ei meeldi aga omavalitsustele olukord, kus inimene elab reaalselt nende territooriumil, tarbib teenuseid – ka tänavakoristus või -valgustus on teenus –, kuid tema maksuraha laekub mõnda teise omavalitsusse, sest ametlik sissekirjutus on seal. Seepärast siis tehaksegi üleskutseid, et kirjutage end palun sisse ka.

Neli aastat tagasi oli elanike “värbamisel” veel teinegi põhjus: haldusreformi käigus tuli omavalitsustel, kus alla 5000 elaniku, ühineda naabriga. Mitmes piirkonnas, meie maakonnas näiteks Kadrina vallas, oli see arv väga piiri peal: statistikaameti andmetel oli Kadrina vallas 2017. aasta alguses 5009 elanikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles