Homme on viimane päev püüda Valli Lember-Bogatkina kunstipäeva Rakvere Galeriis

, kombeline vestja
Copy
Valli Lember-Bogatkina maalil annavad Viru vannet Riho Hütt, Rein Sikk ja Raivo Riim.
Valli Lember-Bogatkina maalil annavad Viru vannet Riho Hütt, Rein Sikk ja Raivo Riim. Foto: Marianne Loorents

Kuni laupäevani on avatud Valli Lember-Bogatkina 100 mälestusnäitus “Kuidas püüda päeva”. Näitus on kolmes paigas: Rakvere Galeriis, Pätsi pitsakohvikus ja Aqva kohviku akendel.

Valli Lember-Bogatkina sai 100. Eludaatumid 30. oktoober 1921 – 14. juuni 2016. Tegelikult peaks ütlema Valli 100 – ja ongi kõik!

Vallile ei meeldinud ametlikkus, paraadlikkus. Tema lihtne ja soe hing ei talunud kõrkust, eputamist.

Mäletan, kuidas ta 1981. aastal Sri Lankas peale kontserti ütles Eesti NSV kultuuriministrile: “Seltsimees Moss, miks te mossitate?” Aga minister mossitas seepärast, et Rakvere Tarvanpää meesrahvatantsija tantsis laval polkat n a i s t e Muhu sukkades, sest ta oma pruunid sukad olid jäänud hotelli.

Tänu Vallile pääsesin ma ministri peapesust ja etteheidetest. Püüdsin Vallile tasuda 35 aasta jooksul talle jaanipäevadel rahvatantsides ja konnatantsu modellina.

Kui Valli tuli esimest korda (90-ndatel) Rakveres Riho Hüti vast värvitud maja ja ateljeega tutvuma, ei hoidnud ta õues oma kiidusõnu tagasi: mõelda vaid, maja fassaadil on 17 värvi!

Teine pilt avanes talle Riho ateljees, kus oli väike kodugalerii. Valli kuulutas otse ja halastamatult: “See pole miski galerii, kus puuduvad minu tööd!” Järgmisel korral tõi ta ise kaks hiigelakvarelli kaasa ja kinkis need Rihole. Nüüd oli Valli rahul ... Loodame, et on ka praeguse näitusega.

Kunstnik Enn Põldroos on öelnud: “Valli saladus näib peituvat selles, et ta on teinud oma elust kunstiteose. Isegi mitte teinud – küllap ta on selleks sündinud. Nagu tõeline kunstnik ikka, üllatab ta meid igal sammul. Kuid selleks, et vormida oma elu niisugusel tasemel, peab tingimata ise olema väljapaistev kunstnik.”

Ja seda Valli oli. Nii tema elus kui ka akvarellides oli tunda suure meistri kätt: ootamatud pintslitõmbed, energiat kiirgavad säravad värvid, elurõõm ja uudishimu, lisaks meeletu töövõime.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles