Nädala lind: siidisaba

Peep Veedla
, hobiornitoloog
Copy
Siidisaba on Eestis näha vaid külmemal poolaastal.
Siidisaba on Eestis näha vaid külmemal poolaastal. Foto: Peep Veedla

“Peeglike, peeglike seina peal, milline lind on kauneim me maal?” oleks siidisabal põhjust edevat mööblitükki tülitada. Milline võiks olla vastus?

Maitse asi, aga siidisabal oleks põhjust vastuseks enda nime oodata küll. Tema vastu on ju looja helde olnud. Ei saaks öelda, et välimus just üle pakutud on, aga kindlasti ka mitte liiga tagasihoidlik. Põhisulestik on soliidselt hallikas, kohati maitsekalt roosakas, millele justkui aksessuaaridena lisatud mustad kollaste, valgete ja punaste triipudega tiivad ning must kollase tipuga saba. Lisaks must manisk ja mustad prillid ees ning kõige krooniks veel uhke tutt pealael.

Troopikalindude seas oleks ta üks tagasihoidlikumaid, aga põhjas ... Põhjamaade suleliste seas on siidisaba igal juhul üks kirevamaid. Ja tema tõeline ilu tuleb ilmsiks eelkõige siinsel laiuskraadil mitte just igapäevase päikeselise ilmaga. Suvel on päikest rohkem, aga suvel pole meil siidisabasid. Need linnud rõõmustavad meid oma kauni väljanägemisega vaid talvepoolaastal, sest päriskodu asub neil hoopis Soome põhjaosas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles